Guardian: Замяната на американските войски с арабски ще изостри конфликта в Сирия

Администрацията на Тръмп възобновява усилията си, насочени към замяна на американските войски в Сирия с арабски сили по предложение на Саудитска Арабия, но пред реализирането на тази инициатива има немалко пречки.

Подобни действия могат да задълбочат конфликта в региона, отбелязва британското издание  The Guardian.

Външният министър на Саудитска Арабия  Адел ал-Джубейр заяви, че правителството на страната му води преговори с Вашингтон за създаването на такъв вид войска.

Както се съобщава в статията, в момента в Сирия срещу ИДИЛ се сражават около 2 хиляди американски военнослужещи, но Доналд Тръмп нееднократно изразява желанието си да ги отзове.

Идеята за създаването на коалиционни сили в Сирия за борба с екстремистките групировки и сдържане влиянието на Иран няколко пъти се появява, започвайки от 2015 година, но тя постоянно се сблъсква със сериозни проблеми, пише британското издание.

Саудитска Арабия и ОАЕ участват във войната в Йемен и не притежават големи ресурси по отношение на работна и военна сили, пояснява изданието.

Освен това, те са сковани от спора с Катар, който също е кандидат за участие в създаването на арабска войска.

Според експертите от Близкия Изток, вероятно арабските държави биха могли да финансират армия, управлявана от частници, и да оказват помощ при вербуването на войници от развиващите се страни, такива като Судан.

Както се съобщава в статията, основателят на американската частна военна компания Blackwater и привърженик на Тръмп Ерик Принс понастоящем консултира ОАЕ и лансира интересите им по дадения въпрос.

Миналата година той направи аналогично предложение за замяна на американските войски в Афганистан с частни военни, но то беше отхвърлено от Пентагона.

Независимо от това за Сирия Принс може да има по-голяма подкрепа в Белия дом. Например, Болтън заяви, че САЩ са се нагърбили с твърде голямо натоварване в Сирия и арабските държави трябва да предоставят войската си, както и материална помощ за борба с ИДИЛ.

В същото време Саудитска Арабия и нейните съюзници в региона са разтревожени от това, че събитията в Сирия се диктуват от външни държави, нито една от които не е арабска, пише  The Guardian.

Но идеята за създаването на арабска военна част възниква на всеки няколко години и изглежда блестяща в политическо отношение, но всъщност обединението на такъв вид сили практически е невъзможно, считат експерти.

Не е известно, консултирали ли са се представителите на Саудитска Арабия с други страни, преди да говорят от тяхно име.

По-рано наследственият принц на Саудитска Арабия  Мухамед бен Салман създаде ислямска военна контратерористична коалиция, която миналата година проведе своята първа среща на високо ниво.

Но тя, както изглежда, е предназначена не за борба, а за извършване на програма за обучение и помощ, отбелязва британското издание.

Според ст.н.сътр. от Института за Близкия Изток Чарлз Листер, изглежда, че саудитците ще продължат да имат контакти с президента Тръмп и ще продължат да не казват цялата истина за своите намерения.

Всички военни сили на Саудитска Арабия в Сирия ще се окажат непосредствено пред иранските части и техните съюзници, а това може да предизвика опасен ръст на напрежението в конфликта, продължава изданието.

Следва да се отчита и мнението на Турция, която едва ли ще се зарадва на войската на Египет или ОАЕ на своите граници.

Както припомня изданието, администрацията на Обама също е разглеждала възможността да се привлекат арабски съюзници за антитерористичната борба в Сирия, но Саудитска Арабия и ОАЕ бяха въвлечени във войната с Йемен и предпочетоха да не изпращат помощ на коалицията под формата на войска, а да помогнат във финансирането.

Според версията на експерта от Центъра за нова американска сигурност Николас Герас, саудитците постоянно имат проблеми с обезпечаването на сигурността на собствените си граници, затова за тях няма смисъл да местят сухопътните си войски на друго място.

Както счита Герас, Саудитска Арабия ще се стреми да привлече странични сили и да вербува бойци от такива страни, като Пакистан и Судан.

«Сигурен съм, че саудитците са готови да се сражават в Сирия до последния саудитски войник», подчертава експертът.

Превод и редакция: Петя Паликрушева за News Front

Източник:https://www.theguardian.com/us-news/2018/apr/18/us-syria-arab-force-replace-american-troops-saudi-arabia-egypt-uae

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...