Американските ВВС предоставиха на компанията Lockheed Martin $928 млн за разработката на хиперзвукови ракети, съобщава Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Договорът включва разработката на всички елементи на ракетата, която ще се изстрелва от военни самолети, съобщиха от Пентагона.

По такъв начин САЩ реагираха на бързото развитие на това оръжие в Русия и Китай.

Според представителя на Пентагона, Пекин вече има «достатъчно развита система» за хиперзвукови ракети с диапазон на полета няколко хиляди километра.

Хиперзвуковите ракети не са досегаеми за обичайната противоракетна отбрана,защото те променят траекторията си по време на полета.

През март Русия съобщи, че тя успешно е провела изпитанията на хиперзвуково оръжие.

Както заяви президентът на Русия Владимир Путин, ракетата «Кинжал» може да развива скорост, десетократно по-голяма от скоростта на звука. Така ракетата е неуязвима за всички съществуващи противоракетни системи.

Американското правителство обяви за промяна в политиката си на въоръжаване с цел увеличаване на експорта и работните места.

В частност, ще бъдат отменени ограниченията за закупуването на безпилотни летателни апарати американско производство, за да «не се предоставя развиващия се пазар на Китай».

По данни на Министерството на външните работи на САЩ, «практически по време на всички телефонни преговори с лидерите на съюзниците Тръмп е настоявал за увеличаване на покупките на американско въоръжение», резюмира изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.faz.net/aktuell/wirtschaft/amerika-gibt-fast-eine-milliarde-fuer-hyperschallrakete-aus-15551072.html

 

Тагове: ; ; ; ;