Парламентарните избори в България през март миналата година преминаха без каквито и да било сериозни нарушения според оценката Централната избирателна комисия, отчита Държавният департамент на САЩ в частта за България в годишния си доклад за състоянието на човешките права по света през 2017 г.
Документът бе публикуван на сайта на американското външнополитическо ведомство.

Държавният департамент на САЩ припомня, че и според международните наблюдатели изборите в България са били свободни и честни въпреки някои недостатъци.
Гражданските власти поддържаха ефективен контрол върху силите за сигурност, гласи друга положителна констатация в доклада.

Държавният департамент сочи като най-значителни проблеми в областта на човешките права в България суровите условия в затворите и центровете за задържане, липсата на независима съдебна власт, корупцията във всички клонове на властта, трафика на хора и общественото насилие срещу етническите малцинства.
Властите предприеха стъпки за съдебно преследване и наказване на служители на силите за сигурност и други държавни органи, които са извършили нарушения на човешките права.

Тези действия обаче бяха недостатъчни и безнаказаността бе проблем, отчита Държавният департамент на САЩ.

БТА

Тагове: ; ;