Министерството на външните работи на Сърбия предложи да се намали броят на посолствата в страните от Европейския съюз.

Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич по време на заседание на правителството направи предложение да се намали броят на посолствата на страната в държавите от Европейския съюз, а да се увеличи броят на посолствата на Сърбия в тези държави, които НЕ признават независимостта на самопровъзгласилата се република Косово, съобщават белградските средства за масова информация.

«Дачич каза, че ние имаме твърде много посланици в европейски страни, и че е нужно те да бъдат преместени в страни, които НЕ признават Косово или планират да отменят това признаване», цитира сръбското издание «Блиц» думите на своя източник.

Дачич допълнил още, че президентът Александър Вучич е дал указания да се преразгледа мрежата на дипломатическата мисия на Сърбия.

Не всички страни имат свои посолства и консулства във всяка от европейските държави, казал той.

Припомняме, че по-рано Сърбия нееднократно заявява за решението си да НЕ се гони от страната руски дипломати.

По-рано се съобщи, че Сърбия е предложила своята територия за срещата между руския президент Владимир Путин и американския лидер Доналд Тръмп. Това заяви главата на МВнР на Сърбия Ивица Дачич.
Дачич предложил провести встречу Путина и Трампа в Сербии

  • «Сърбия предлага да се проведе анонсираната среща на Владимир Путин с Доналд Тръмп в Белград», заяви той.
  • Според министъра, Белград «е напълно готов за провеждането на срещи, които имат значение за целия свят».
  • «Сърбия, като военно неутрална държава притежава външнополитически потенциал, за да приеме президентите на Русия и САЩ», добави Дачич.
  • По-рано официалният представител на Белия дом Сара Сандърс отбеляза, че на този етап няма никакви конкретни планове по повод датата и мястото на срещата между Тръмп и Путин.
  • Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;