Главата на руското външно министерство Сергей Лавров сподели в интервю за генералния директор на МИА «Россия сегодня» Дмитрий Кисельов за следното: кой стои зад неотдавнашната фалшива химическа атака в Сирия, за ударите на САЩ по Сирия, за «делото Скрипал»и предстоящата среща между Тръмп и Ким Чен Ун, а също за това, защо между Русия и САЩ няма да има военен сблъсък

Лавров: Всичко започна с видеото, то стана повод, вероятно, главен повод, основен предлог за тази трескава атака, която извършиха американците, англичаните и французите, нанасяйки бомбардировки върху обекти за производство и складиране на химическо оръжие, както те казаха.

Вероятно, дори на непредубедените е ясно, че, ако ти знаеш къде се намира склад с химическо оръжие, то да се бомбардира по този склад, това означава едно: да се създаде хуманитарна катастрофа за тези, които живеят около склада.

На видеото се вижда чудесно, как хората, които с нищо не са защитени, освен може би някои от тях да бяха с превръзки от марля, поливат с вода ту едни, ту други момченца, някакви възрастни хора.

Нашите военни,когато освободиха тази част на Източна Гута, намериха двама лекари, които работят в  същата болница, тези лекари също са във видеото. Те разказаха как са нахлули някакви хора, започнали са да крещят «Химическа атака, трябва спешно всички да се залеят с вода!» — и това наистина е било споделено от лекарите, които не крият лицата си, които не крият и имената си.

Неотдавна по Euronews гледах репортаж, в който показаха една жена, на която всичко й беше закрито — и лицето, и тялото, имаше само малък процеп за очите.

Тя не си каза името, държеше за ръка някакви две момченца, каза, че това са нейни деца, които също се оказали в ситуацията — заболяла ги главата, не им харесвала миризмата.

Тя също се оплакваше, че тази миризма не й харесва.

След това завърши изявлението си с фразата, че след това мъжът й е докарал децата при лекаря.

Веднага ми хрумва следният въпрос: а защо да не поговорим с този лекар, да разберем как се казва тази жена, децата и т.н.

Защото информация, която виждаме трябва да се анализира много детайлно и внимателно — особено сега, когато се говори за «Новичок».

Съвсем неотдавна Министерството на отбраната на Русия, освобождавайки Дума, откри склад с химически вещества, в това число произведени в Германия, но и произведени в Портън Даун, в това същото градче Солсбъри.

Сега се извършва анализ от специалистите относно откритото там.

Но освен всичко друго, това, че инсценировката, която се оказала заснета на видео, е била организирана от «Белите каски» — това не се крие от никого.

А «Белите каски» работят само на територии, които се контролират от терористите, включително такива като «Джебхат ан-Нусра», те направиха същата провокация преди година в Хан Шейхун, те — и това не е тайна — се финансират в това число от Великобритания, САЩ и редица други западни страни.

Всичко това  ние го представихме пред ОЗХО достатъчно конкретно и пространно по време на заседанието на съвета, както и на Съвета за сигурност на ООН.

В отговор чухме само едно: че сме се опитвали да обвиним Британия…

Това излиза извън всички рамки и дори не подлежи на обсъждане…

Надявам се, че всички разумни хора ще видят разликата в аргументите, разликата в това, какви факти се слагат на масата, а какви факти въобще не се предоставят.

News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;