Директорът на ЦРУ Майк Помпео «по време на пасхалните почивни дни» извърши «напълно секретна» визита в Северна Корея, където се срещна с лидера на КНДР Ким Чен Ун, съобщава The Washington Post, позовавайки се на два неназовани източника.
Необикновената среща между един от най-надеждните емисари на Тръмп и авторитетния ръководител на КНДР целеше да положи основата за преки преговори между Тръмп и Ким Чен Ун по програмата за ядрените въоръжения на КНДР.
 Тази тайна мисия, за която по-рано нищо не се съобщи, се е състояла скоро след като Помпео бил издигнат за поста държавен секретар.
«Настроен съм оптимистично относно това, че правителството на САЩ ще може да създаде за това надлежните условия, за да може президентът и севернокорейският лидер да проведат разговора, който да ни постави на пътя на постигане на дипломатически резултат, толкова необходим за Америка и за целия свят», заяви миналата седмица Помпео пред комитета по международните въпроси към сената на САЩ по време на слушанията за утвърждаването на кандидатурата му за поста глава на Държавния департамент.
Този вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп явно намекна за тази екстраординарна лична среща между Ким Чен Ун и Майк Помпео, заявявайки, че Вашингтон е провел преки преговори с Пхенян «на много високо ниво».
Но американският лидер не съобщи никакви детайли.
«Състояха се преки преговори със Северна Корея на много високо вино, крайно високо ниво», заяви той.
Тръмп увери също, че на масата на преговорите с Ким Чен Ун той ще седне вероятно в началото на юни, «ако не и по-рано».
Срещата на Помпео с лидера на КНДР, както отбелязва изданието, е най-сериозният контакт между двете страни от 2000 година, когато Мадлин Олбрайт, заемаща поста държавен секретар на САЩ, се срещна за обсъждане на стратегическите въпроси с тогавашния севернокорейски лидер Ким Чен Ир.
 Някъде седмица след пътуването на Помпео до КНДР американските официални лица потвърдиха готовността на Пхенян да обсъди денуклеаризацията на Корейския полуостров.
Както отбелязва  The Washington Post, САЩ нямат дипломатически връзки със Северна Корея, но американските дипломати все още посещават тази страна, освен това, Вашингтон е използвал за общуването с Пхенян няколко негласни канали.
Превод и редакция: Петя Паликрушева
Източник:https://www.washingtonpost.com/politics/us-china-trade-dispute-looms-over-trump-summit-with-japans-abe/2018

Тагове: ; ; ; ; ;