Британските спецслужби се подготвят за «руската атака на възмездието», по време на която «кремълските хакери» могат да публикуват компрометираща информация за министри, членове на парламента и други високопоставени лица, пише The Times.

Още от момента на атаката с използването на нервно-паралитичния газ в Солсбъри Тереза Мей получила доклади от разузнаването, че «режимът на Путин» може да нанесе ответен удар с помощта на «компромати» за членовете на нейния кабинет.

Подобно предупреждение британският премиер получила на фона на ударите на Великобритания по Сирия.

Британските, американските и френските самолети и кораби изстреляха 105 ракети в отговор на химическата атака в сирийската Дума.

Източници на изданието отбелязват, че Лондон е готов да започне настъпателна кибератака срещу Русия, ако тя нанесе удар по критически важната инфраструктура на Великобритания.

Малко по-рано Мей заяви, че е готова за нови крупни мерки по отношение руските олигарси в Лондон.

Според чиновниците от Даунинг стрийт, над «съучастниците на Путин» могат да се стоварят нови допълнителни икономически санкции.

Миналата седмица президентът на САЩ Тръмп заяви за «прекрасно осъществения удар» по Сирия и благодари на Великобритания и Франция за «тяхната мъдрост и мощ на прекрасните им въоръжени сили».

Путин нарече действията на САЩ и техните съюзници «акт на агресия», който ще има «разрушителен ефект» върху отношенията, припомня  The Times.

Мей предупреди, че по време на «руската контраатака» злоумишлениците могат да се концентрират върху отделни политици, както в случая с Хилъри Клинтън по време на американските избори, пише британското издание.

В случай на нападение Центърът за правителствена връзка и Министерството на отбраната на Великобритания са готови да предприемат ответни «пропорционални мерки».

Експертите по киберсигурност вече били твърдо заседнали в мрежите, които могат да станат цел на Русия.

«Познаваме руската тактика — събиране на компрометиращи материали, готови сме за всичко. Знаем, че те са способни да проникват в широк мащаб. Това не значи, че има някакви снимка, която да изплува на повърхността, но бихме били изненадани, ако те нямат подобни материали», казва един от източниците на изданието.

«Лондон е готов да обуздае агресията на Русия», допълва правителствен източник.

Петя Паликрушева, превод и редакция

Източник:https://www.thetimes.co.uk/edition/news/russian-threat-to-wage-dirty-campaign-against-britains-elite-vn6trrc29

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;