Концернът «Автоматика» (в състава на Държавната корпорация Ростех) е разработил две силови оръжия за радиоелектронна борба с безпилотници — преносимият «Пищал», стационарният «Таран» и мобилният «Сампсан».

«Ефектът от въздействието на излъчването винаги е еднакъв — безпилотните самолети, грубо казано, се побъркват.

Ако квадрокоптерът получи съответното въздействие, той започна да пуска ненормални сигнали, след което дронът започна неконтролирано да пада, докато не се срещне със земята», разказа главният конструктор на проекта «Автоматика» Сергей Ширяев.

Многофункционалните комплекси могат да откриват, съпровождат и ликвидират безпилотни самолети чрез въздействие върху техните радиоканали — управление, навигация и прехвърляне на данни.

«Сапсан​» е най-мощният от трите комплекса.
Той е предназначен за борба с всякакви безпилотни самолети.
Комплексът открива БПЛА в инфрачервения и видимия, радиотехнически и радиолокационни диапазони на разстояние над 100 км, съпровожда ги и излъчва насочен поток от електромагнитни радио-смущения.
В случай, че безпилотният самолет е особено опасен и подлежи на незабавно унищожаване, то точното целеуказание се предава на средствата за огнево поражение от системите за ПВО.
Средният «Таран» е ефективен при заплаха от масирано нападение на БПЛА едновременно от няколко направления.
При откриването той мигновено «поставя» над обекта защитен невидим купол с радиус не по-малко от 900 мера, непроницаем за дронове.
Излъчването е безвредно за хората, под купола също работи мобилна връзка.
«Пищал» е с маса три килограма.
Предназначена е за борба с единични цели или дронове в движение.
Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ;