От началото на сирийския конфликт изминаха седем години, но Кремъл както и преди подкрепя действащата власт в Сирия, пише  Le Journal du Dimanche.

«Официално Москва воюва с ИДИЛ. Фактически операцията прилича на спасяване на режима на Башар Асад», се казва в статията.

«Веднага след краха на СССР Русия излезе за цяло десетилетие от международната арена, но при Путин се върна към своята историческа политика на намеса, наследена от царете й и от СССР», пише френското издание.

Авторът на статията изброява какви интереси преследва «гигантът от Централна Азия» в Сирия.

Първо, Русия счита себе си за «традиционна защитничка на християните в арабския свят», това открито заставя Кремъл и патриарха на Руската православна църква Кирил, се казва в текста.

«Оправдавайки своето участие, руснаците постоянно се позовават на заплахата, надвиснала над християните на Изток. В Сирия, според оценките, християните са от 7 до 9 процента от населението».

Второ, за Москва е важно пристанището Тартус и авиобазата в Латакия, а също икономическото сътрудничество с Дамаск.

Русия продава на Асад оръжие и се надява да попречи на «попълзновенията» на Катар да изгради газопровода през Сирия, отбелязва  Le Journal du Dimanche.

В същото време, според историка Фредерик Пишон, руските икономически интереси в Близкия Изток са «пренебрежимо малки» в сравнение със западните и не играят решаваща роля.

Трето, Кремъл иска да попречи «сирийската нестабилност» да се разпространи в съседните на Русия страни, на първо място в кавказките и средноазиатските, се казва в статията.

«В голяма степен Русия мисли в категориите на буферните зони», обяснява ръководителката на изследователското направление към Фонда за стратегически изследвания Изабел Факон.

«Тя иска преди всичко внимателно за наблюдава съседните държави и да държи под контрол нестабилността, която има място там».

Според автора, Русия сериозно се опасява от разпространението на радикалния ислям — «арабската пролет» без възприета от нея като заплаха за националната сигурност.

Четвърто, Москва се противопоставя на «американското всемогъщество» и иска да бъде «повече от регионална държава».

Кремъл е за многополюсен свят и се нуждае от партньори, в това число Китай, Сирия и Иран, се казва в статията.

Със своята намеса в сирийския конфликт Русия «иска да подтикне към диалог страните от Запада», но не успя в това: санкциите не бяха свалени, а Западът не е забравил украинския проблем, твърди Факон.

Пето, Русия се стреми «на всяка цена за избегне сценария за насилствена смяна на режима».

«Цветните революции» в бившите съветски републики, свързани с режимите в Ирак и Либия при непосредственото участие на Запада «отдалечиха тези страни от руската сфера на влияние», отбелязва френското издание.

След смяната на властта в Ирак и Либия не настъпи «обещаната демокрация», продължава авторът.

Шесто, Русия «отхвърля западната идея за намеса с цел защита», пише Le Journal du Dimanche.

Авторът на статията подчертава, че за Москва става дума не само за борба за влияние, но и за «конфликт на ценности».

Когато Западът обосновава нахлуването със «задължението да защити», Русия се отнася към това «твърде скептично», защото критериите «твърде се различават при един случай с друг».

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.lejdd.fr/international/moyen-orient/syrie-les-6-raisons-pour-lesquelles-la-russie-defend-encore-le-regime-de-bachar-el-assad-3628127

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;