Осемдесет и шест годишният кубински президент Раул Кастро утре ще предаде властта на ново поколение в преход, който бележи края на близо шест десетилетия еднолично управление на братята Кастро в карибския остров, предаде Франс прес.

Фидел, а след него Раул управляваха Куба почти 60 години, превърнаха острова в основен актьор в Студената война и съумяха да съхранят комунистическия режим въпреки сътресението от разпада на съветския им съюзник.
Днес и утре на историческо пленарно заседание кубинският парламент ще избере нов председател на

Държавния съвет — главния орган на изпълнителната власт.
Властите не са го потвърдили официално, но се очаква новият президент да е 57-годишният първи вицепремиер Мигел Диас-Канел.
Раул Кастро ще остане начело на Кубинската комунистическа партия до следващия й конгрес, планиран за 2021 г., когато той ще навърши 90 години.

Приемникът на братята Кастро ще трябва да продължи необходимата «актуализация» на остарелия икономически модел в момент, когато Куба е изправена пред отслабването на съюзника си Венецуела, продължаващото американско ембарго, което спъва развитието й и решението на президента Тръмп да замрази започналото в края на 2014 г. сближаване със САЩ.

Самите кубинци не очакват съществени промени в страната. Впрочем, сякаш за да подчертаят отсъствието на «революция в революцията», властите не са планирали пищна церемония за това гласуване в парламента, а визите за чуждестранни журналисти са само за срок от четири дни.
Все пак денят на гласуването е знаменателен — на 19 април се отбелязват 57 години от победата в Залива на прасетата, смятана в Куба като «първото поражение на империализма на янките в Латинска Америка», БТА

Тагове: ; ; ;