Дипломати и сътрудници на разузнаването на Израел оцениха удара по Сирия, нанесен от САЩ, Великобритания и Франция, като слаб, пишат СМИ.

Високопоставен представител на министерството на отбраната на Израел заявил, че ударът може да се счита за успешен само в случай, ако САЩ са искали просто да демонстрират «отговор» срещу обвиненията към Дамаск химическа атака.

Но във ведомството се съмняват някаква друга цел да е била постигната.

Офицер от разузнаването заявил, че главата на американската държава Доналд Тръмп не е имал никакви основания да заявява, че «мисията е изпълнена», пише  Task & Purpose.

В Израел се отнасят негативно към това, че Тръмп още преди ударите обявил за своите намерения.

Израелски дипломатически източник казал:
«Искате да стреляте — стреляйте, но не говорете».

Според източника, в случая със САЩ имало главно разговори.

В Израел се съмняват, че американският удар е можел да порази «запасите от химическо оръжие».

Изданието припомня, че международните инспектори са потвърдили унищожаването на химическото оръжие на Сирия, но оттогава все още се появявали съобщения, че Дамаск продължава с химическите атаки.

Както се твърди в материала, не може точно да се каже колко химическо оръжие е останало в Сирия и къде се съхранява то.

Макар САЩ и съюзниците им да нанесли удар по Сирия, Дамаск продължавал да укрепва своите позиции, се казва в материала.

Отбелязваме, че Израел е главният съюзник на САЩ в Близкия Изток, той ежегодно получава от САЩ помощ в рамките на МИЛИАРДИ ДОЛАРИ, а също използва американско въоръжение.

Припомняме, че от 103 изстреляни ракети на Тримата играчи по Сирия, ПВО на страната ликвидира 71 от тях, при това със системи на противовъздушна отбрана, произведени през 70-те години от СССР.

Петя Паликушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;