В сряда дипломатите в Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) провеждат извънредно заседание във връзка с отравянето на бившия полковник от Главното разузнавателно управление (военното разузнаване – ГРУ) на Русия Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, предава Франс прес.

Дипломатически източници са съобщили, че заседанието при затворени врата в централата на ОЗХО в Хага е започнало. То е свикано от Великобритания, след като експертите достигнаха до извода, че Скрипал е отровен с нервно-паралитично вещество миналия месец в британското градче Солсбъри.

Лондон се задължава да отговори на въпросите на Москва по случая „Скрипал“ в десетдневен срок от момента на отправянето им, т.е. до 23 април включително, предаде по-късно Агенция Фокус. Това е заявил постоянният представител на Великобритания при ОЗХО (Организацията за забрана на химическите оръжия) Питър Уилсън в хода на изказването си на извънредното заседание на Изпълнителния съвет на организацията за инцидента в Солсбъри. Агенция ТАСС разполага с текста на неговото изказване.

„На 13 април Русия предаде на Великобритания списък с въпроси, съгласно член 9 от Конвенцията за забрана на химическите оръжия“, заяви Уилсън.

„Ще отговорим, колкото е възможно по-бързо, в течение на 10 дни, установени от конвенцията“.

Нито една лаборатория на ОЗХО не е открила вещество BZ в образците от Солсбъри, твърди британският посланик. „Четирите определени от ОЗХО лаборатории не са открили вещество BZ нито в един от образите, събрани в Солсбъри“, отбеляза той.

Великобритания обвини Русия, че е нарушила двадесетгодишната забрана за химически оръжия по време на разговорите в централата на ОЗХО (Организация за забрана на химическите оръжия) по случая Скрипал, предава по същият казус пък Франс прес

„Ще продължим да разобличаваме безразсъдното и безсистемно руско поведение, когато нарушава Конвенцията за химическите оръжия и когато застрашава глобалната сигурност“, заяви британският посланик в организацията Питър Уилсън в хода на заседанието в Хага, според „туит“ от делегацията на Обединеното кралство.

Сега

Тагове: ; ; ; ; ;