Последната информация за атаката на САЩ и съюзниците над Сирия показва, че ударът е бил планиран на базата на «неточни разузнавателни» данни, никакви центрове за химическо оръжие не са били унищожени, защото с голяма степен на вероятност там не имало какво да се унищожава, заяви бившият оперативен сътрудник на ЦРУ, сътрудникът от разузнаването  към ВС на САЩ Фил Джиралди.

САЩ, Британия и Франция в събота сутринта нанесоха ракетни удари по сирийски правителствени обекти, които, според тях, са използвани за производството на химическо оръжие.

От  3.42 до 5.10 часа те изстреляха по Сирия над 100 ракети, голяма част от които бяха свалени от сирийската ПВО.

Руските сили не бяха задействани, но проследяваха всички изстрелвания.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече ударите акт на агресия срещу суверенна държава, при това нито руските военни експерти, нито местните жители не потвърдиха факта на химическата атака, превърнала се в повод за ударите.

«Данните подтикват към вероятността никакво химическо оръжие или негови компоненти в тези точки да не са били подложени на удар.

Затова, ако целта на удара е била да се унищожат тези предприятия,то атаките биха могли да се основават на некачествени разузнаватели данни или вероятността, че там изначално е нямало какво да се унищожи», заяви Джиралди.

Според него, времето за атаката е било избрано, отчитайки това, че експертите от ОЗХО не са успели да проведат разследването на мястото на предполагаемата химическа атака в сирийския град Дума.

«Времето за атаката е било избрано така, че на експертите от ОЗХО да не им остане време да извършат работата си и вероятно да предоставят отчет, в който да се говори за липсата на доказателства за употребата на газ», подчерта Джиралди.

Джиралди счита,че в близко време бъдещи нови атаки няма да има, «отчитайки насмешките, които последваха след удара».

Той твърди също, че президентът на САЩ Доналд Тръмп все още иска да изведе американските войски от Сирий, но се сблъсква със сериозната опозиция в конгреса, армията и сред съюзниците в региона.

«Американските сухопътни войски по-вероятно скоро ще напуснат, ако Тръмп постигне своето. Но му се противопоставя Израел и голяма част от конгреса, което означава, че всичко може да се случи по друг начин и войската да остане с цел да се разбие иранската активност», завърши Джиралди.

По-рано Белият дом заяви, че САЩ имат намерение колкото се може по-скоро да напуснат Сирия.

При това постоянният представител на САЩ към ООН Ники Хейли отбеляза, че американската войска ще напусне след като изпълни всички поставени й задачи, сред които победата над ИДИЛ, както и получаване на гаранции, че химическото оръжие не носи рискове за САЩ, а и проследяване действията на Иран.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;