Британският премиер Тереза Мей след ракетния удар по Сирия губи битката за сърцата на жителите на Обединеното Кралство.

Избирателите имат твърде свежи спомени за Ирак, те се страхуват от война между свръхдържавите, счита Дан Ходжес от  Daily Mail.

Самата Мей в разговор с лидерите на САЩ и Франция Доналд Тръмп и Еманюел Макрон нарекла атаката успешна, ефективна и високоточна.

Но Ходжес след празнуващата триумфа Мей в резултат на атаката над сирийските небеса припомня, че нейните главни партньори са британският народ, който не споделя нейните военни мерки.

Според допитването на  YouGov, само 22% от британците са подкрепили удара по сирийската армия, против са 43 % от запитаните.

Изследването на Mail on Sunday показва, че британците не са оценили положително и решението да се заобиколи парламента по въпроса за атаката.

«Реално в сражението за сърцата и умовете на британците тя в момента се намира от крачка на пълното поражение», пише публицистът Дан Ходжес.

Той припомни, че Мей е постигнала съглашение с Доналд Тръмп, но е пренебрегнала контактите с най-важния си партньор — с британския народ.

«В резултат, докато британските военнослужещи се подготвяха да се вдигнат в небето над Средиземно море, тяхното правителство реши извънредно важни задачи самоволно — без решението на парламента», допълва авторът.

Отбелязваме, че материалът е публикуван със заглавието «Тереза Мей спечели битката за Сирия, но изгуби войната за сърцата на британците».

В многобройните си коментари читателите на материала на  Daily Mail наричат абсурдни твърденията на журналиста, че Мей е спечелила в Сирия.

«Що за абсурд?

Мей не е спечелила нищо!
Това нападение над Сирия е възмутително», пишат ползвателите.

«Мей не спечели нищо. Тя беше жалък министър на вътрешните работи и стана още по-жалък премиер.

Колкото по-скоро си замине, толкова по-добре», пише  Mike.

Според Seggy1958, «независимо от това използвал ли е Асад химическо оръжие или не, Мей не трябва да ни вмъква във война. Великобритания и без това има достатъчно много вътрешни проблеми, на които трябва да се отдели внимание».

«И как спечели Мей в Сирия, Дан?», с ирония пита  MelvynBurchell.

А ползвателят  N0rthstar казва, че има само едно обяснение за постъпката на Мей: «желанието да остане на страната на Тръмп/САЩ, защото на нас ни трябват добри отношения и търговия…

Но този път тя си простреля крака».

«Интересно как ще я изпратим, защото тя вече твърде добре се укрепи там», добавя читателят.

Никога не съм чувал толкова много преувеличения на военни небивалици и лъжи от устата на политиците от времето, в което Тони Блеър беше премиер», признава Union Jackson.

Припомняме, че въоръжените сили на САЩ, Британия и Франция нанесоха удар по Сирия през нощта на 14 април.

По територията на САР бяха изстреляни над 100 крилати ракети «Томахоук», сирийската ПВО успешно разби 71 от тях, при това с противовъздушни системи, произведени преди повече от 30 години в СССР.

В резултат трима човека са ранени, те са мирни жители, повреди са получили военни обекти и част от гражданската инфраструктура на САР.

Една от ракетите е паднала в училищна стая в Дамаск.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече атаката акт на агресия срещу държава, която се намира начело на борбата с тероризма.

Руският лидер припомни, че за нанасянето на ударите отвън в качеството на предлог се е използвала инсценировката на химическа атака в Дума, макар никакви следи от употребата на забранено въоръжение да не са били открити от военните експерти, нито са били потвърдени от мирните жители.

Генералният щаб на Русия още на 13 март предупреди, че в Източна Гута се подготвя провокация, чиято главна цел е лансирането на нови обвинения за употребата на химическо оръжие.

Русия твърдеше още тогава, че атаката е срещу Асад и държавите, които го подкрепят.

Русия твърдеше още тогава, че ударите ще бъдат отвън.

Путин посочи още, че ударите на САЩ и съюзниците ще провокират нова вълна бежанци от Сирия и региона като цяло, ще задълбочат хуманитарната катастрофа и ще подтикнат терористите към нови действия.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;