Действията на САЩ в Сирия се възприеха различно. В Съвета за сигурност на ООН, например, се развихри цяла «дипломатическа битка».

Съветът не прие резолюцията на Русия, която нарече ракетните удари на САЩ и техните съюзници «акт на агресия и нарушаване на международното право, а също нарушение хартата на ООН».

От 15-те членове на Съвета за сигурност проектът на Москва бе подкрепен едва от две страни — Китай и Боливия — осем страни гласуваха против, а четири се въздържаха.

Ангела Меркел нарече акцията «необходима и съразмерна», а главата на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер заяви, че към отговорност трябва да бъдат привлечени всички, които използват химическо оръжие — т.е. според него, сирийският режим.

Не всички жители, обаче, на западните страни споделят тази позиция.

Както съобщи  TAG24, в немския град Франкфурт се проведе мирна демонстрация срещу ракетните удари.

Хората скандираха «Не на войната! Хвърлете оръжието!».

Заместник шефа на  ZDF Елмар Тевесен е убеден, че бомбардировките над Сирия са грешка и че президентът Доналд Тръмп, който практически ежедневно нарушава правилото на своя предшественик Барак Обама «да не прави глупости», следва да се научи да контролира емоциите си, за да не извършва «безразсъдни символични постъпки в състояние на афект».

Извършените атаки над Дамаск не донесоха популярност и за британския премиер Тереза Мей — така твърди  Daily Mail.

Според изданието, съотечествениците на Мей имат свежи спомени за похарчените много ресурси във войната в Ирак, те се и страхуват от конфронтация между ядрените държави.

Саймън Дженкинс от  The Guardian нарича намесата на САЩ и техните съюзници «безпричинна и безумна».

Тя не само не помага да се сложи край на конфликта в Сирия, но и отсрочва края за още по-далеч във времето.

Остава да разчитаме само на това, че Русия ще прояви «търпение и сдържаност».

Петя Паликрушева за News Front

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;