Постоянният представител на Сирия към ООН Башар Джаафари по време на спешното заседание на Съвета за сигурност на ООН заяви, че организаторите на «маскарада» в град Дума, който бе използван като предлог за нанасянето на удари, вече са признали за инсценировката.

«Тези, които изфабрикуваха маскарада с «химическото оръжие» в Гута, са арестувани.

Те вече направиха самопризнания по телевизията», подчерта той.

Припомняме, че сутринта на 14 април САЩ, Великобритания и Франция нанесоха ракетни удари по сирийските правителствени войски, които, според тях, са участвали в производството на химическо оръжие.

По Сирия бяха изстреляни над 100 ракети, 71 от тях бяха прихванати от сирийските средства за ПВО, произведени от преди повече от 30 години от СССР.

Джаафари съобщи, че в резултат на атаката са били ранени трима мирни жители, има разрушения във военни обекти и инфраструктурата на Сирийската арабска република.

Една от ракетите е паднала в училище в Дамаск.

Президентът на Русия Владимир Путин нарече атаката «агресия срещу суверенна държава, която е в предната част на борбата с тероризма».

Руският лидер също припомни, че предлог за удара е била инсценировката с употребата на отровни вещества срещу гражданското население — този път в град Дума, предградие на Дамаск.

«Военните експерти на Русия, пристигайки на мястото на мнимия инцидент, не откриха следи от употребата на хлор или друго отровно вещество, нито един местен жител не потвърди факта на химическата атака», подчерта той.

News Front

 

 

 

Тагове: ; ;