Президентът на САЩ Доналд Тръмп имал намерение да нанесе ракетен удар по руските средства за ПВО в Сирия в рамките на проведеното по-рано нападение в региона. Тази стъпка произтичала от един от предоставените му по-рано сценарии за развитие на военната операция.
СМИ: Трамп планировал атаковать российские средства ПВО при ударе по Сирии

Както информирал за американското издание източник, запознат със ситуацията, главата на Пентагона Джеймс Матис предложил на главата на САЩ три сценария за военната операция в Сирия.

Първият предполагал удар по сирийските обекти, имащи отношение към химическото оръжие, вторият предполагал унищожаването на по-широк спектър от цели, включително сирийските центрове за военно командване.

Третият сценарий включвал удари по руските системи за ПВО в Сирия.

Според източника, Тръмп настоявал да се нанесе удар по руските и ирански обекти в Сирия, но Матис успял да убеди американския лидер да се съгласи на «хибриден план», който и бил реализиран.

По-рано президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че именно френската страна е убедила Тръмп да нанесе ограничен удар по обекти в Сирия.

През нощта на 14 април въоръжените сили на САЩ, Великобритания и Франция нанесоха удар по Сирия.

Министерството на отбраната на Русия съобщи, че САЩ и техните съюзници са изстреляли над 100 ракети.

Генерал Рудской от Генералния щаб на ВС на Русия заяви, че от общо изстреляните 103 крилати ракети са били свалени 71 от сирийската ПВО система, произведена преди повече от 30 години от СССР.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;