Мило Джуканович обяви за победата си на президентските избори в Черна гора.

По предварителни данни, той е получил  53,9% от гласовете на избирателите.

Второ място заема кандидатът от опозицията Младен Боянович с  33,4%.

Така Джуканович е на власт в малката балканска страна повече от 30 години — от 1991 година той е премиер на страната по време на Югославия.

Беше един от инициаторите на референдума за отделянето на Черна гора и за влизането й в НАТО, случило се въпреки масовите протести на населението.

Опозиционерът Боянович вече заяви, че няма да поздрави победителя.

Според него, гласуването се е извършило при наличието на огромен брой нарушения от страна на Демократическата партия на социалистите, начело на която е Джуканович.

«Няма да го поздравя,защото неговата победа е резултат от шантаж и натиск.

Не негово място бих се срамувал», каза Боянович.

«Гордея се със своя резултат. Ние се борехме срещу човек, който пороби цялата държава, контролира всички ведомства», добави политикът.

Както предаде порталът ИН4С от Подгорица, по време на гласуването са постъпили съобщения за нарушения от страна на ДПС.и
«В градовете около изборните секции се появиха импровизирани пунктове на ДПС, на които се плащаха пари, за да гласуват избирателите за Джуканович, купуваха се удостоверения за самоличност.

Целият абсурд беше, че полицията задържаше представители на опозицията, които съобщиха за случилото се».

Журналистите отбелязват общия брой гласували, който е по-нисък от парламентарните избори през 2016 година — 64,3%.
«Джуканович е на власт вече 27 години, а с новия президентски мандат започва 40-та годишнина от управлението му, това го прави най-продължително управляващия в Европа», добавя авторът от  ИН4С.

News Front

Тагове: ;