«Ударите по Сирия бяха символични, а реакцията истерична», пише адвокатът и бивш френски министър Фредерик Льофевр в своя статия за  Huffington Post.

За да се убедим в това, според него, достатъчно е да видим отговора на Русия, която «е доволна», че е свикала извънредно заседание на Съвета за сигурност и осъди ударите.

САЩ по-рано предупредиха Сирия и Русия за ударите, което им позволи да се подготвят, пише авторът.

Така че терминът ескалация, който сега често бива употребяват от опозиционните партии, «предизвиква само усмивка».

Ако Русия искаше да избегне този удар, отбелязва авторът на статията, тя би се съгласила на спешно независимо разследване относно химическото оръжие в Сирия. (бел.ред, Русия и сирийското правителство не са възразявали срещу разследване на химическите удари, дари инспектори от ОЗХО трябваше да започнат в деня на ракетните удари разследването в Сирия,но поради бойните действия това не се случи).

А ако американците всъщност искаха да свалят Асад и да ударят «по хегемонистичите претенции на Русия връщането на Путин на световната дипломатическа арена», те биха действали по друг начин, а не с помощта на целенасочени и по-рано обявени бомбардировки.

«В ход е международна «ролева игра» между свръхдържавите», пише авторът.

Благодарение на тези удари по Сирия Тръмп може да се дистанцира от Русия.

Излиза, че около 100 ракети бяха изстреляни в името на поредния епизод от «войната на мускули»или в името на регулирането на банални вътрешнополитически проблеми.

«Какво тогава прави Франция в тази галерия?», недоумява авторът.

Там сам призовавал Париж да не участва в тези удари, ако няма явни доказателства за употребата на химическо оръжие.

«Твърде много войни в този регион бяха започнати на базата на фалшиви новини.

А икономическите и дори политическите интереси на американците не бива да ни диктуват какво да правим ние, французите!».

Историята, според политика, ще покаже имало ли е наистина химическа атака и правилно ли е постъпила Франция, присъединявайки се към ударите.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.huffingtonpost.fr/fredericlefebvre/et-si-la-situation-entre-la-russie-et-les-etats-unis-etait-moins-explosive-quon-ne-veut-bien-le-laisser-entendre_a

Тагове: ; ; ;