Откакто обяви кандидатурата си за президент на САЩ, Доналд Тръмп изговори такива неща за имигрантите и за границата с Мексико, каквито никой друг американски президент не е казвал. Сега обаче той прибягва пряко към инструментариум, използван от неговите предшественици, изпращайки на границата войници от Националната гвардия.
Когато бившите президенти Джордж Буш-младши и Барак Обама разположиха гвардията по границата (с Мексико), те притискаха Конгреса да приеме коренна реформа на имиграционната политика. И двамата не успяха в това начинание. Правителствен доклад от 2011 г. направи извода, че разполаганията на гвардията от Буш и Обама са стрували най-малко 1,3 млрд. долара.
Тръмп също се опитва да промени имиграционното законодателство.
Досега обаче Конгресът е одобрил финансирането само на малка част от граничната ограда, която той обеща по време на предизборната си кампания. Затова президентът каза миналата седмица, че иска да изпрати между 2000 и 4000 войници от гвардията на границата, докато бъде издигната стената. Тръмп смята, че това разполагане е от ключово значение, за да бъде подпомогната граничната полиция на САЩ, която след известен спад миналата година отново залавя (всеки ден по границата) обичайния брой хора, опитващи се да я преминат (откъм Мексико).
В събота Тръмп написа в Туитър: «Запечатваме нашата южна граница. Хората в нашата велика страна искат Безопасност и Сигурност.»
Официални представители на щатите Тексас и Аризона обещаха първите 400 войници да бъдат разположени (по границата) до няколко дни, а министърът на отбраната Джеймс Матис каза, че Пентагонът ще поеме издръжката на всичките 4000, ако е необходимо, до септември.
Ето хронология на разполагането на Националната гвардия през последните години, какво са казали президентите, взели навремето решения за това, и какво беше състоянието на границата тогава в сравнение със сега:

ОПЕРАЦИЯ «ЛЕТЯЩ СТАРТ», юни 2006 г. — юли 2008 г.

КАКВО КАЗА ПРЕЗИДЕНТЪТ: «Десетилетия наред САЩ не са успявали да наложат пълен контрол над своите граници, — каза Буш. — В резултат мнозина, които искат да работят за нашата икономика, успяват да проникнат през нашата граница, и милиони (от тях) остават тук.»
Обявявайки операцията, Буш призова Конгреса да приеме «всеобхватна имиграционна реформа». Използвайки много по-различна риторика от Тръмп, Буш каза, че имигрантите без легален статут са «част от американския живот».
«Това са реални проблеми. Ние обаче трябва да помним, че огромното мнозинство от нелегалните имигранти са свестни хора, които се трудят упорито, подкрепят своите семейства, изповядват религията си и водят отговорен живот», каза той.
КОЛКО ВОЙНИЦИ: Не повече от 6000 членове на гвардията през първата година, като броят им бе намален на 3000 през втората.
КЪДЕ: Около 2400 бяха изпратени в Аризона през първата година, според доклад за хода на операцията на гвардията от 2008 г. Други 1500 бяха изпратени същата година в Тексас, 1200 в Калифорния и 900 в Ню Мексико. Гвардейците бяха набирани от всички щати в страната.
ЗАЩО: Буш каза, че се опитва да печели време, за да укрепи кадрово граничната полиция, «създавайки наблюдателни системи, анализирайки разузнавателни данни, изграждайки огради и прегради за автомобили, шосета за патрулиране, и обучавайки персонала.» Той добави, че гвардейците няма да имат правоналагащи отговорности» и че САЩ «нямат намерение да милитаризират южната граница».
КАКВО СВЪРШИ ГВАРДИЯТА: Макар че нямаха право да арестуват, гвардейците, според данни на правителството за двугодишния период на операцията, са помогнали за 12 процента от залавянията на мигранти и за 9 процента от заловената на границата марихуана.
ЦЕНА НА ОПЕРАЦИЯТА: 1,2 мллд. долара според Сметната палата.
ПРОБЛЕМИ: В статия за сп. «Джойнт форс куотърли» през 2009 г. майор Дейвид Чърч, командир на Националната гвардия по време на операция «Летящ старт», писа, че «внезапното формиране» на операцията е дало на Националната гвардия и на митническата служба на САЩ «малко време за подготовка, запознаване и координация». Двете агенции са имали трудности в комуникирането и обмяната на информация «без предварителна координация и здраво единодействие между тях», макар че тези проблеми постепенно са били преодолени.

(следва продължение)

Номаан Мърчант от Асошиейтед прес

Тагове: ; ; ;