Според руския президент Владимир Путин САЩ със своите действия в Сирия още повече задълбочават хуманитарната катастрофа и носят страдание на цивилното население и могат да провокират нова бежанска вълна.

Същевременно той заяви, че въздушните удари са в разрез с Устава на ООН и на международното право, след като не са разрешени от Съвета за сигурност на световната организация, предава РИА Новости, цитирана от Фокус.

„Със своите действия САЩ още повече задълбочават хуманитарната катастрофа в Сирия, носят страдания на цивилното население, помагат на терористите, които вече седем години тормозят сирийския народ, провокират нова вълна от бежанци“, пише в заявление на Путин, представено от пресслужбата на Кремъл.

„На 14 април САЩ с подкрепата на своите съюзници нанесоха ракетен удар по обекти на въоръжените сили и на гражданската инфраструктура на Сирия.

Без санкция от страна на Съвета за сигурност на ООН и в нарушение с Устава й, нормите и принципите на международното право е извършен акт на агресия срещу суверенна държава, която се намира начело в борбата срещу тероризма“, смята Путин.

По-рано се съобщи, че Президентът на Русия Владимир Путин е получил от руското Министерство на отбраната доклад за ситуацията в Сирия. Това съобщи телевизионният канал  «Россия 24».

«Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу докладва цялата оперативна обстановка в Сирия на президента на Русия», цитира съобщението  Интерфакс. 

По данни на руското отбранително ведомство, на 14 април от  3:42 до 5:10 часа московско време САЩ, Великобритания и Франция са нанесли ракетен удар по граждански и военни обекти.

От Генералния щаб на Сирия заявиха, че в резултат на случилото се са пострадали трима човека.

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;