Руският външен министър Сергей Лавров определи днес предполагаемото химическо нападение в Сирия като постановка, в която са участвали специалните служби на неназована от него «русофобска страна», предаде Франс прес.
Лавров каза, че руски експерти са инспектирали мястото на предполагаемата атака в град Дума, източно от Дамаск, и не са открили следи от химическо оръжие, посочва Асошиейтед прес.

  «Разполагаме с неопровержими доказателства, че става въпрос за постановка с участието на специалните служби на държава, която в момента се мъчи да е в предната линия на русофобска кампания», заяви Лавров на пресконференция след среща в Москва с холандския си колега Стеф Блок.

Министърът изрази надежда, че западните страни няма да се впуснат в Сирия в авантюра като тази в Либия или Ирак. И най-малката ексцесия там ще доведе до нови вълни от мигранти в Европа, предупреди Лавров, цитиран от ТАСС и Ройтерс.
Русия и САЩ трябва да поддържат контакти за обстановката в Сирия. Москва е отворена за контакти с Вашингтон по линия на лидерите на двете страни Владимир Путин и Доналд Тръмп, каза руският първи дипломат.
Холандия подкрепя независимо разследване под егидата на ООН на предполагаемата употреба на химическо оръжие в Сирия, каза на пресконференцията холандският външен министър.

Блок каза, че наред с ролята на Русия в Сирия и Украйна двамата с Лавров са обсъдили и темата «Скрипал».
Във връзка със случая руският външен министър отбеляза, че докладът на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) не е посочил произхода на отровата, използвана срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Той каза, че докладът е потвърдил единствено състава на използваното вещество и твърденията на Лондон, че документът потвърждава британската позиция, са преувеличени.
   

«Политици като /британският външен министър/ Борис Джонсън се опитват за пореден път да изопачат действителността, претендирайки, че заключенията на ОЗХО представляват потвърждение на всички тези на Великобритания без изключение», каза Лавров, цитиран от АФП.

Москва в най-скоро време ще огласи интересни моменти от този доклад, добави той.
Русия и Холандия се договориха да продължат диалога за катастрофата на малайзийския пътнически самолет, свален над Донбас през 2014 г. Русия е отговаряла и ще отговори на всички въпроси на холандската прокуратура, каза Лавров.
Ние действително съдействахме на разследването и при техническия етап. Продължаваме да оказваме съдействие и сега, когато се извършва наказателно разследване, подчерта той, но обърна внимание на факта, че материалите на Русия във връзка с катастрофата или се вземат предвид повърхностно и избирателно, или изобщо не се отчитат.

Лавров заяви, че страната му е заинтересована от продължаване на диалога с Европейския съюз.
«Имаме общи интереси в борбата с тероризма, с незаконната миграция, с наркотрафика. Както потвърдихме и пред европейските си колеги, ще бъдем готови за такава работа в степента, в която са готови и европейците», изтъкна той.

БТА

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;