Ударите, нанесени тази нощ от САЩ, Великобритания и Франция в Сирия, бяха насочени срещу най-големия изследователски център и два производствени обекта от нелегалната химическа програма на сирийския режим, заяви тази сутрин френската министърка на въоръжените сили Флоранс Парли.
«Ударен бе капацитетът за разработване, създаване и производство на химически оръжия», каза Парли в Елисейския дворец, където направи изявление заедно с външния министър Жан-Ив Льо Дриан. «Целта е проста: да се попречи на режима отново да употреби химически оръжия», добави Парли, цитирана от Франс прес.
«Инфраструктурите, срещу които бяха насочени ударите, са служили за разработка и производство на вещества, използвани за избиване на сирийски мъже, жени и деца в разрез с всички норми на правото и цивилизацията», продължи френската министърка. «Ние не се стремим към конфронтация и отхвърляме всяка логика на военна ескалация. По тази причина заедно с нашите съюзници ние се постарахме руснаците да бъдат предварително уведомени», подчерта тя.
В ударите срещу Франция участва с многоцелеви фрегати в Средиземно море и изтребители, каза Парли. «Многоцелеви фрегати с ескортни кораби за защита и подкрепа бяха разположени в Средиземно море. В същото време в началото на нощта бе предприето въздушно нападение от няколко военновъздушни бази във Франция, за да стигнат самолетите до сирийския бряг. Тези различни средства откриха съвършено съгласувано огън с крилати ракети, в тесен синхрон с нашите американски и британски съюзници», каза френската министърка на въоръжените сили, БТА

Тагове: ; ;