Членовете на Съвета по външна и отбранителна политика в ефира на канал  «Россия 1» нарекоха ударите на САЩ по Сирия безсмислена демонстрация на сила, която няма да доведе до сериозна ескалация.

«Тръмп обеща да демонстрира сила и той я демонстрира.

Виждаме, че ударът се оказа безсмислен.

Защото знаем, че в Сири няма химическо оръжие.

Ударът беше по местата на съхранение и производство на химическо оръжие — значи в НИЩОТО.

Ситуацията като цяло не трябва да доведе до сериозна ескалация, от което много се опасяваха», каза депутатът от Държавната дума на Русия пилотологът Вячеслав Никонов.

«Съдейки по тези признаци, които са налице, това е символичен удар.

Ясно съгласуван така, че да не нанесе вреда на руските сили, нито дори на сирийските.

Това е отявлено хулиганство, които има за цел да покаже, че нашите така наречени партньори не са «хартиени тигри», но с това те още веднъж доказаха, че са точно такива.

Макар това да е опасно нещо», отбеляза деканът на факултета по световна икономика и политика към НИЕ ВШЕ Сергей Караганов.

В ефира на телевизията се каза още, че времето за нанасянето на въздушните удари по Сирия не е било избрано случайно.

«Тази операция по време е свързана с две много важни части от развитието на настоящия сирийски сюжет.

Това са вчерашните доказателства, че видеото на «Белите каски» е било напълно режисирана измислица.

Това е днешната мисия на ОСХО, която трябваше да започне работата си в Дума, в Източна Гута, и която вероятно няма да започне работа, защото е невъзможно да се разследва в бойна обстановка.

В тази ситуация Русия трябва да действа последователно, спокойно, без емоции, но твърдо и да постигне основната си цел — връщането на целия този сюжет в рамките на международното право под егидата на Съвета за сигурност на ООН», каза председателят на комитета по международните въпроси към Съвета на Федерациите на Русия Константин Касачов.

Петя Паликрушева за News Front

 

 

Тагове: ; ; ; ;