Многократно сме изразявали категорична непримиримост срещу употребата на химическо оръжие. Няма кауза, която да оправдава убийството на невинни граждани, сред които деца. Използването на химическо оръжие е равнозначно на военно престъпление. Това се заявява в декларация на българското правителство, разпространена от пресслужбата на МС.
В отговор на поредната химическа атака срещу цивилни в Сирия тази нощ коалиция от държави предприе ограничен ракетен удар по въздух по съоръжения, свързани с производството на химически оръжия. Целите са подбрани прецизно, за да се избегнат жертви.

Разглеждаме еднократната военна операция като предупреждение за прекратяване на подобни незаконни действия на сирийския режим в бъдеще, се посочва в декларацията. Същевременно изразяваме загриженост от възможна ескалация на конфликта и призоваваме сирийския режим да преустанови всякакви действия, нарушаващи международното хуманитарно право, пише в документа.
Необходимо е предприемане на мерки за деескалация, както и осигуряване на пълен и безпрепятствен хуманитарен достъп до жертвите на химическата атака в сирийския град Дума.
Изразяваме пълна подкрепа за работата на Организацията за забрана на химическото оръжие и очакваме пълно съдействие за дейността на разследващите екипи на организацията. Виновните за химическата атака в град Дума трябва да бъдат разкрити и да понесат съответната отговорност, отбелязват от правителството.
България подкрепя усилията на международната общност, част от която сме и ние, за постигането на мир и намирането на политическо решение в Сирия.

БТА

Тагове: ; ; ;