Сирийският град Дума, където уж имало химическа атака, е последната крупна крепост на ислямистките бойци, обкръжени от сирийската войска, но, освен това, там активно действат така наречените «Бели каски», пише  Contra Magazin.

Както пояснява австрийският журналист, това подразделение на «Сирийската гражданска отбрана», което, освен всичко друго, получава финансиране от министерствата на външните работи на САЩ, Великобритания и Германия и е близко до местните терористични групировки.

Тази «пропагандна войска», получаваща указания в това число от ЦРУ — е единственият източник, на който се позовава Западът, когато се касае за хипотетичната газова атака в Дума, отбелязва авторът на статията Марко Майер.

Журналистът от изданието е убеден — никаква химическа атака всъщност не е имало — това е само инцедировка,  при това не е първата.

Напълно е възможно в нещата да са замесени ЦРУ и британското МИ-6, които в продължение на много години се опитват да отслабят властта на президента Башар Асад, твърди авторът.

Те могат да преследват и други цели, защото през Сирия може да се извърши нападение над Русия или Иран, което много импонира на русофобите и произраелските сили в американската политика.

Що се отнася до британското правителство на Тереза Мей, станало за посмешище по делото за отравянето на Скрипал, Сирия чрез новата режисирана химатака му дава шанс да отклони вниманието от този провал, продължава изданието.

В речта си в ефира на тв Euronews, постоянният представител на Русия към ЕС Владимир Чижов каза:
«Руските военни специалисти посетиха района, домовете и улиците, говориха с местните медици, посетиха единствената работеща болница в Дума, в това число нейните подземни помещения, където уж били открити едва ли не планини от трупове.

Нито един труп няма там, нито един човек не се е обърнал за помощ към тази болница».

Кореспондентът на  Euronews възрази на това, че всички вече са видели видеото, но, според Чижов, «никаква химическа атака в Дума не е имало», а зрителите са «видели поредната постановка».

Както подчерта руският постоянен представител към ЕС, «има специално обучени, сами можете да се досетите от кого, хора от т.нар. «Бели каски», които вече бяха уличени в режисиране на видео».

Министерството на отбраната на Русия изпрати експерти заедно с медици в град Дума в Източна Гута и в резултат установи, че никакви следи от употребата на химически вещества не са били открити.

Това съответства на съобщенията на намиращите се на мястото на събитията организации, действащи под покровителството на ООН, твърди изданието.

Всички те казват едно и също: никаква употреба на отровен газ или друго химическо вещество там не е имало.

До този извод стигна не само сирийското правителство, но и руската страна, се подчертава в статията.

Но главното е друго: сирийското правителство и армията нямат никакъв мотив да използват химически вещества — дори да имат такива, макар през 2013 година всички запаси от химически оръжие в Сирия да бяха унищожени при наличието на международен контрол, припомня изданието.

Нещо повече, в Дамаск знаят, че ислямистите, екстремистите и чуждестранните наемници практически са победени, благодарение на активната помощ на Русия и Иран, а бойците продължават да държат само неголеми територии.

Окончателната победа на сирийското правителство е само въпрос на време, пише австрийският журналналист.

Там знаят също, че реакцията на Запада при действителна употреба на химоръжие ще бъде налице, затова в никакъв случай не биха искали подобно развитие на събитията при положение, че победата вече се вижда на хоризонта.

Затова за сирийската армия химическата атака няма никакъв смисъл, подчертава изданието.

За кого е изгодна химическата атака?

Точно не и за сирийското правителство.

Нито за Русия и Иран, завършва Марко Майер.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.contra-magazin.com/2018/04/keine-einzige-leiche-giftgasangriff-in-douma-inszeniert/

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;