В Белия дом, известен със своя хаос, подготвят с нехарактерна предпазливост отговора по предполагаемата химическа атака в Сирия, пише  The Washington Post.

Тръмп проведе няколко брифинга по национална сигурност.

Но в сряда сутринта той постави всичко с краката нагоре със своя пост в Туитър, в който казваше Русия «да се готви», защото американските ракети ще «долетят — красиви, нови и умни».

«Съветниците в Белия дом бяха изненадани от това послание и го счетоха, според един високопоставен чиновник, за «тревожно и предизвикващо шок».

Те бързо лавираха и заедно с началниците на Пентагона предложиха да подготвят за Тръмп варианти за действие в Сирия, все едно нищо не се е случило», пише изданието.

То постът в Туитър е показателен в това, че президентът действа импулсивно, без ясна стратегия, се казва в статията.

«Излиза, че всички се занимават с това, което е непосредствено пред очите им.

О, Боже, кулата на Тръмп гори.

Господи, те обискираха офиса на Майкъл Коен.

Боже, ние се готвим да бомбардираме Сирия.

Каквото и да се случи, хората реагират именно на това, а изпреварващото стратегическо мислене липсва», казва за изданието високопоставен помощник от Западното крило.

«Президентът бе особено разярен след като в понеделник ФБР извърши обиски в дома, офиса и хотелската стая на Коен, неговият отдавнашен адвокат», пише  The Washington Post.

В същото време президентът се опитва да се бори с вероятните икономически последствия от митата, особено в селското стопанство, и всичко това на фона на непрекъснатите усилия за преразглеждане на Северноамерикансото споразумение за свободна търговия.

Тръмп се сблъска също с неочакваното излизане в пенсия на спикера на Палата на представителите Пол Райън, което предвещава на Републиканската партия големи неразбории в навечерието на междинните избори.

Според чиновници, с изключение на поста в сряда, дискусията по повод Сирия в голяма степен е изключение в сравнение с хаоса, който е обхванал Белия дом.

Прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс съобщи, че Тръмп продължава да проучва вариантите за военен удар и че неговият пост не следва да се интерпретира като обява за планирани действия, съобщава изданието.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.washingtonpost.com/politics/trump-chooses-impulse-over-strategy-as-crises-mount/2018/04/11/884e33c2-3d9d-11e8-974f-aacd97698cef_story.html

 

Тагове: ; ; ; ;