Седем американски военни самолети са извършили разузнавателни мисии в източното Средиземноморие близо до крайбрежието на Сирия, където се намира руската авиобаза Хмеймим и базата за материално-техническо обезпечаване на ВМФ на Русия в Тартус.

Това показват данните от мониторинга на полетите на военната авиация, които са публикувани в Туитър в акаунта на Mil Radar.

Става дума за шест патрулни самолети против подводници от ВМС на САЩ  P-8A Poseidon, които са излетели от базата Сигонелла в италианския остров Сицилия, а също за самолет за радиоелектронно разузнаване от ВМС на САЩ  EP-3E Aries II, излетял от базата от гръцкия остров Крит.

По-рано американският телевизионен канал  CNBC,

позовавайки се на източник, запознат със ситуацията, съобщи, че САЩ разглеждат като цели за ударите си в Сирия осем обекта.

В списъка фигурират две военни летища, изследователски център и предприятие, които уж има отношение към производството на химическо оръжие.

  1. strategic bombers noted airborne

  2. 13 APR: US Navy P-8A 168849 PS088 departed Sigonella at 0203z — Eastern Mediterranean mission

Белият дом по-рано информира, че президентът на САЩ Доналд Тръмп не е взел окончателно решение за удар по Сирия, разглеждат се различни варианти както по начина на отговор, така и за времето му на извършване.

Самият Тръмп в четвъртък заяви, че не е уточнил кога ще бъде нанесен ударът по Сирия:  това може да се случи «или много скоро, или съвсем не скоро».

Ескалацията на напрежението около Сирия се случи на фона на съобщенията за употребата на химическо оръжие в град Дума.

Западните страни обвиниха за това официален Дамаск.

В същото време руският Център за примирие между враждуващите страни (ЦПВС) опровергаха информацията за употребата на химическо оръжие в Източна Гута.

Специалистите от организацията посетиха мястото на предполагаемия инцидент и не откриха следи от токсини.

В местните болници, според ЦПВС, също няма пациенти със симптоми, характерни за отровни вещества.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ;