Лидерът на Лейбъристката партия Джеръми Корбин заяви, че Великобритания трябва да настоява за «независимо разследване под ръководството на ООН» на предполагаемата химическа атка в Сирия, съобщава телевизионния канал  Sky News,

позовавайки се на изявлението на политика.

Според Корбин, военната намеса на Великобритания «създава рискове за ескалация на вече разрушителния конфликт» и обвини британското правителства, че «очаква инструкции от президента на САЩ Доналд Тръмп».

Кабинетът на министрите на Великобритания в резултат на 2-часово съвещание в четвъртък реши, че премиерът на страната Тереза Мей заедно със САЩ и Франция ще продължат да координират международния отговор на предполагаемата химическа атака в Сирия, но за никакви конкретни решения не се спомена в съобщението от офиса на премиера.

Във вторник британският премиер съобщи, че Мей, Тръмп и президентът на Франция Еманюел Макрон са на единно мнение, че в името на подкрепата на забраната за употреба на химическо оръжие международната общност трябва да реагира на предполагаемата атака в Сирия.

Решението на кабинета на министрите по принцип е достатъчно за участието или неучастието на Великобритания във военни действия.

Решението относно военните действия се взема от премиера на страната в съответствие с «кралските прерогативи».

Но лидерът на опозицията Джеръми Корбин и редица други парламентаристи призоваха правителството да се консултира с парламента по този сериозен въпрос.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ;