Президентът на САЩ Доналд Тръмп и неговите съветници обсъдиха възможността от «по-мощен удар» по Сирия в отговор на предполагаемата химическа атака.

Миналата година Вашингтон вече нанесе ракетен удар по сирийска авиобаза, защото, както считат американските власти, само по-мащабна употреба на сили може да удържи Дамаск и в бъдеще да използва химическо оръжие срещу мирното население, пише  The New York Times.

В момента военните кораби на ВМС на САЩ, намиращи в Средиземно море, могат да нанесат удар, равен по мощност на миналогодишния, който Вашингтон осъществи след химическата атака.

Тя, според Америка, тогава също бе осъществена от сирийските власти.

Впрочем, този път някои високопоставени представители на отбранителните ведомства и администрацията са убедени, че ударът в такива мащаби ще бъде неефективен и по никакъв начин няма да се отрази на военния потенциал на Дамаск.

Затова атаката трябва да бъде по-мащабна, но главният въпрос е — доколко.

Сред възможните варианти са удари по няколко цели, а не само по една, а също извършване на атака в продължение на няколко дена.

Независимо от обсъждането на толкова решителни ответни мерки, както подчертава изданието, президентът Тръмп все още не иска да продължава военната кампания на Америка в Сирия.

Но САЩ са убедени, че ако бъде взето решение да се осъществи ракетен удар, съюзниците, много от които също призоваха към сурови ответни мерки, ще ги подкрепят.

За да се реши въпросът за дължимата реакция по «химическата атака» на Дамаск, Тръмп дори отмени своята визита в Перу и Колумбия.

Президентът обсъди ситуацията с главата на апарата на Белия дом Джон Кели, новият съветник по националната сигурност Джон Болтън и други високопоставени лица.

«Както вече казахме, ние разглеждаме всички възможни варианти», коментира прессекретарят на Белия дом Сара Сандърс.

Отчитайки, че при подкрепата на руските и иранските съюзници Сирия разполага със системи за ПВО и може да сваля самолети на противника, изпращайки изтребители, ситуацията за американските пилоти е много рискована.

Ако някой загине, конфликтът може само да се изостри.

Именно затова САЩ разглеждат на първо място ракетния удар.

«Чувства се напрегнато несъответствие между стремежите да се нанесе голяма вреда в сравнение с миналия път, а и явно желание на президента да не се вмъква в продължителни кампании», отбеляза екс-замминистърът на отбраната на САЩ в администрацията на Барак Обама Мишел Флурна.

Според Дейвид Гордън, занимаващ се с разработката на стратегията на Държавния департамент при Джордж Буш, Тръмп иска още по-силно «да накаже» Асад, но при това да ограничи въвличането на Америка в конфликта.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.nytimes.com/2018/04/10/us/politics/trump-military-strike-syria.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;