Китай: Ще се борим до «победен край» срещу едностранните действия на САЩ

Китай: Ще се борим до "победен край" срещу едностранните действия на САЩКитай е готов да даде отпор и да се бори до «победен край», ако САЩ продължат да провеждат политика на едностранни действия и протекционизъм, заяви официалният представител на Министерството на търговията на КНР Хао Фен по време на пресконференция.

Чиновникът отбеляза, че в момента не се водят преговори между китайски и американски лица по търговско-икономическите разногласия, защото САЩ не проявяват никакъв интерес към подобен диалог.

Според него, страните биха могли да водят преговори, но това зависи от следното: уважава ли Вашингтон ВТО като организация и подчинява ли се на правилата на многостранната търговска система.

В края на март Доналд Тръмп подписа меморандум «За борба с икономическата агресия на Китай», който предполага въвеждането на ограничения спрямо стоките, произведени в КНР.

По-късно САЩ публикуваха списък от 1.3 хиляди китайски стоки, срещу които могат да бъдат въведени импортни мита.

Така Вашингтон има намерение да преодолее многомилиардния търговски дефицит с Пекин.

Според сметките на американската администрация, Китай ще претърпи загуби от митата в размер на 50 милиарда долара ежегодно.

В отговор на това Китай въведе мита върху 128 американски стоки, по-късно Пекин реши да разпространи същата мярка спрямо още 106 стоки от САЩ.

Петя Паликрушева