Тереза Мей се отказа от съвместен удар със САЩ върху Сирия.
В телефонен разговор с американския президент Тръмп британският премиер е заявила, че нейната страна се нуждае от повече доказателства, че правителството на Башар Асад е виновно за химическите атаки в околностите на Дамаск, пише  The Times.
Според изданието, докато Лондон отхвърли предложението на Вашингтон, инспекторите от Организацията по забрана на химическото оръжие се подготвят за заминаване в региона, където уж е било използвано отровно вещество.
Според непотвърдени данни, в резултат на употребата на хлор там са загинали 40 сирийци.
В понеделник Тръмп обеща, че ще реши какъв ще бъде американският отговор в рамките на 48 часа.
Но с приближаването на крайния срок се създава усещането, че Белият дом също е решил да се въздържи от «неминуемия удар».
Очевидно за това е повлияело участието в сирийския конфликт на Русия и Иран, твърди  The Times.
Президентът на Франция Макрон обеща да накаже сирийските власти, ако се потвърди, че те са преслачили червената линия и са използвали отровно вещество.
Но, както става ясно, по-късно той е решил да ограничи ответните мерки и е заявил, че Париж ще се съсредоточи само върху удари «по обекти за производство на химическо оръжие».
По-рано Тереза Мей заяви:
«Ще работим с нашите съюзници…важно е да се оцени какво точно се е случило».
Нейният тон рязко контрастира с риториката на американските власти.
Постоянният представител на САЩ в НАТО Кей Бейли Хатчисън обвини Асад в «геноцид» и нарече военният отговор «целесъобразен», припомня изданието.
В същото време Европейската организация по сигурността на въздушната навигация (Евроконтрол) призова авиокомпаниите да бъдат внимателни в Източното Средиземноморие в следващите 72 часа.

Като причина се посочват вероятни бомбардировки на сирийска територия, пише The Times.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.thetimes.co.uk/edition/news/may-resists-calls-to-join-us-action-against-syria-kmdg697xg

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;