Рано сутринта в понеделник по авиобазата на ВВС на Сирия в провинция Хомс бе нанесен ракетен удар.

Това съобщи информационна агенция САНА, уточнявайки, че по военния обект са били изстреляни няколко ракети.

Сирийските ПВО са свалили 8 ракети, но част от тях са достигнали до целта си. Има убити и ранени.

Вече има предположения, че ракетният удар е бил нанесен всъщност по «заповед» на американците.

Пантагонът веднага заяви, че няма общо с това нападение, но ще разгледа възможността «да накаже» Дамаск уж за използването от сирийската правителствена армия на химическо оръжие в град Дума.

Прозвучаха заплахи по адрес на Русия и Иран.

Става повече от ясно следното: по силата на това, че аргументите по повод отравянето на Сергей Скрипал започват да се посипват като пробит пакет захар на пода, Западът търси нови поводи за засилване на военно-дипломатическия натиск върху Русия.

По тази причина на прицел отново е Сирия, където там и в момента има кръвопролитни боеве в покрайнините на Дамаск.

Дамаск е в огнена обсада

На 8 април МВнР на Великобритания и Държавният департамент на САЩ започнаха поредната информационно-дипломатическа атака върху руските власти.

Британските дипломати настояха да се проведе спешно разследване на събитията в предградието на Дамаск Източна Гута, а Вашингтон заплаши с ракетен удар по сирийски военни обекти.

Както знаем, те са под негласната защита на Русия.

Припомняме, че в Гута, а по-точно в град Дума, през нощта на събота срещу неделя, според съобщения от активисти от движението «Белите каски» и Сирийския център за мониторинг за спазването правата на човека, който се намира в Лондон, е имало химическа атака, в резултат на която са пострадали не по-малко от 500 човека.

Според съобщенията на «Белите каски», са били фиксирани еднакви симптоми: затруднено дишане, пяна от устата, посиняване на кожата и нездрав блясък в очите.

С такава клинична картина се характеризира отравянето с хлор.

Източна Гута е гъстонаселен оазис близо до Дамаск, от началото на гражданската война тя е в ръцете на терористи от различни групировки.

През ноември сирийската армия с подкрепата на ВКС на Русия започна настъпление в Източна Гута, за да върне намиращите се там населени места под контрола на официален Дамаск.

На 1 април началникът на руския Център за примирие в Сирия генерал-майор Юрий Евтушенко официално обяви за военния прелом в сраженията за Източна Гута.

Според него, постигнато е окончателно примирие между терористите и сирийската армия, която е създала няколко «хуманитарни коридори» за излизането на жителите на Източна Гута към северната провинция Идлиб.

Последното населено място, което остана под контрола на противниците на Башар Асад — това е 100-хилядният град Дума, намиращ се само на десет километра от Дамаск.

Неговата територия до момента се контролира от бойците на  «Джейш ал-Ислам» (групировката е призната за терористична в Сирия).

След като сирийската войска взе под контрола си всички околни населени места, Дума фактически се оказа в обръч.

Именно затова, както констатират международните правозащитни организации, не било възможно да се преброят жертвите на химическата атака.

Ще се реши ли Пентагонът на удар по Дамаск?

Крясъците за химическа атака започнаха в момента, в който освобождението на  Източна Гута започна да се приближава към края си.

Т.е. това очевидно е съзнателна провокация, за да бъде спрян този положителен за сирийското ръководство процес.

За да се разбере и изкара на бял свят зловещата истина за делата на Запада там, град Дума трябва да бъде окончателно освободен.

Вече се появи информация, че «Джейш ал-Ислам» са решили да предадат града.

А това означава, че много скоро ще има тотална яснота по поредната провокация на Запада.

Напълно е възможно, съдейки по предишните измислени и сътворени от Запада химически атаки, това да е просто фейк.

Целият свят вижда пред очите си, че акцията по Скрипал се строполи в ямата, т.е. рухна.

Повече от очевидно е, че Западът се опитва с всички сили да прехвърли натиска срещу Русия в друга посока, защото захарта от така вече продупчения пакет започна да се посипва по земята така, както първите снежинки кацваха през януари по главите на управляващите в САЩ и Великобритания.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;