За последните години Русия е доставила в Сирия до 40 зенитни ракетни комплекса «Панцир-С1» за защита от нападения от въздуха, съобщи източник от руското военно ведомство.

По-рано Министерството на отбраната на Русия съобщи, че в нощта срещу понеделник въздушен удар по сирийското летище Тифор са нанесли два изтребителя  F-15 на ВВС Израел —до целта са достигнали три ракети, останалите пет са били свалени от ПВО но Сирия, руски съветници при атаката не са пострадали.

По данни на агенция САНА, в резултат на въздушния удар има жертви.

«Русия достави в Сирия до 40 зенитни ракетни комплекси  «Панцир-С1» за защита от средствата за въздушно нападение.

Става дума за експорт, а не за доставки от наличните в Министерството на отбраната», каза източникът, но без да уточнява детайли.

ЗРПК 96К6 «Панцир-С1» (по кодификацията на НАТО — SA-22 Greyhound) е самоходен зенитно-ракетен комплекс с наземно базиране, разработен от тулското Конструкторско бюро за приборостроение «Академик А.Г. Шипунов (част от ОАО  «НПО «Високоточни комплекси»).

«Панцир-С1» е предназначен за близко прикритие на военни и граждански обекти, в това число на комплексите за ПВО с голяма далечина на действие, както и от всички съвременни и перспективни средства за въздушно нападение.

ЗРПК може също да прикрива отбраняеми обекти от наземни и надводни заплахи.

«Панцир», построен на шасито на товарен автомобил с голяма мобилност, има на въоръжение две 30-милиметрови оръдия, всяко от които може да извърши до 40 изстрела за секунда, а също 12 зенитни ракети.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ;