Имперското минало и доста жалкото настояще не дават покой на Великобритания.

Лондон сериозно се замисля върху идеята да се конкурира с Русия в Арктика.

Това следва от новата редакция на доклада «Beyond the Ice: UK policy towards the Arctic» («Извън границите на леда: политиката на Обединеното Кралство по отношение на Арктика»), публикуван в началото на април.

Според главата на Департамента за полярните региони от британското МВнР Алън Дънкан, в Арктика може да се реализира най-доброто, което може да предложи външнополитическата концепция «Глобална Британия».

Русия, както винаги, е кост в гърлото на новите имперски амбиции на Лондон.

Авторите на доклада са съгласни с особената роля на страните-членки на Арктическия съвет (Русия, САЩ, Норвегия, Финландия, Канада, Швеция, Дания и Исландия), но имат намерение да заемат лидиращи позиции сред страните, които не влизат в този международен орган.

В документа се отбелязва все по-нарастващата роля на Арктика за морските товарни превози.

За целта докладът дава за пример Русия, която е увеличила за 2017 година обема на превозените товари един и половина пъти.

Ускореното топене на ледовете дава възможност да се създадат нови морски комуникации между континентите още в края на 2030-те години.

Лондон има намерение по-рано да инвестира в тези проекти.

Очевидно е, че Русия, контролирайки северните ширини, се превръща в естествен конкурент на Великобритания.

В доклада присъства и Китай, който в своята «Бяла книга» заявява намерението си да включи Северния морски път в икономическия коридор «Един пояс — един път».

За перспективите за добив на въглеводороди от Британия почти не се говори в документа. Но сред най-крупните на планетата нефтени компании е британската  British Petroleum и британско-холандската Royal Dutch Shell.

Осъзнавайки своята слабост в регионите на Крайния Север, Британия се опитва да натрапи на другите играчи изискванията работата им «да съответства не просто на международните стандарти, но и на лидерската практика» в нефтодобива.

Очевидно Британия се счита за пазител на лидерските практики.

Още един начин за влияние — въздействие върху разработката и обезпечаването на законовия режим на корабоплаването в полярните ширини.

В частност, Лондон се опитва да забрани преминаването по Северния морски път на кораби, които използват тежко гориво, а също превозването на тежки видове нефт. 

За Русия това означава спиране на северните доставки.

Разбира се, стига се и до меката сила.

Лондон има намерение в Арктика да се бори за екология и да «защитава населението» — разбирай «под предлог защита правата на коренните народи да блокира икономическите и военните инициативи на конкурентите».

При това основа на сътрудничеството между арктическите държави в сферата на безопасността е НАТО, според документа.

На практика това навярно ще се превърне в традиционното военно противопоставяне на Русия с алианса.

Впрочем, това вече е факт.

През март британска подводница за първи път от последните десет години взе участие в съвместните със САЩ арктически учения  ICEX-2018, където се тренираше нанасянето на ракетни удари срещу Русия.

Макар това да не им се получи — подводниците замръзнаха в леда!!!!!!!!!!!

«Кремъл побеждава Запада в Арктика! Путин милитаризира Арктика!

А какво ще стане, ако Украйна се повтори в Арктика?», това са заглавия от обзора на британската преса, публикуван от ВВС.

Петя Паликрушева

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ;