Управляващата консервативна партия ФИДЕС на премиера Виктор Орбан печели убедително парламентарните избори в Унгария и трети поред мандат начело на властта. Според официални прогнозни резултати, базирани на преброени 93 на сто от подадените гласове, ФИДЕС и нейният младши коалиционен партньор —

Християндемократическата народна партия, ще имат 133 места от общо 199 в новия парламент, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.
Това им гарантира мнозинство от две трети, необходимо за извършване на промени в конституцията.
«Ние спечелихме, Унгария спечели голяма победа», каза 54-годишният Орбан пред ликуващи свои поддръжници в Будапеща. «Високата избирателна активност премахва всички съмнения» за нашата победа, добави премиерът. Още няма окончателни данни за броя на гласувалите, но се очаква той да бъде около 70 процента — повече, отколкото на трите предишни парламентарни избори.
Дясната националистическата партия «Йоббик» («Движение за по-добра Унгария») е на второ място с 20 процента и 26 депутати. Недоволният от този резултат неин лидер Габор Вона побърза да обяви оставката си. Той си бе поставил като предварителна цел победа в изборите, за да има промяна в политиката, но бе принуден да признае , че «ФИДЕС отново победи». ТАСС отбелязва, че Вона дълги години бе смятан за главен опонент на премиера Виктор Орбан.
Оставка обяви и цялото ръководство на Социалистическата партия, която заедно с коалиционния си партньор — «Диалог в името на Унгария», остава на трето място с 11,85 на сто и 20 депутати . «Ние смятаме себе си за виновни за това, което се случи, и признаваме решението на избирателите», заяви председателят на партията Дюла Молнар.
Две други малки леви партии — «Демократическа коалиция» на Ференц Дюрчани и «Политиката може да бъде друга», ще имат съответно 9 и 8 депутати. Съпредседателката на последната — Бернадет Сел, подаде оставка. По един мандат получават социаллибералната партия «Заедно» (нейният лидер също обяви оставка), независим кандидат и представител на немското етническо малцинство.
ФИДЕС подобри резултата си по пропорционалните партийни листи, като спечели 49,1 на сто от подадените гласове срещу 44,9 на сто в изборите преди 4 години.
Критиците на премиера Орбан твърдят, че той е тласнал страната по авторитарен път и че разпалва ксенофобия с антиимигрантската си политика и с острите си думи спрямо мигрантите.
След като гласува в една от избирателните секции в Будапеща, днес журналисти го запитаха дали той се бори срещу Европейския съюз. «ЕС не е Брюксел. ЕС е в Берлин, в Будапеща, в Прага и в Букурещ», отвърна Орбан, подсказвайки, че не одобрява политиката на брюкселската върхушка.
Според Ройтерс тази голяма негова победа може да даде нов импулс на други деснонационалистически партии в Централна Европа, в Полша и в съседна Австрия, и да открие нови пукнатини в 28-членния Евросъюз.

БТА

Тагове: ; ; ;