Минимум 30 % от сътрудниците на британската военна лаборатория в Портън Даун се доверяват на решенията на ръководството, а работната заплата удовлетворява малко повече от 20 % от служителите.

Това, както съобщи в неделя вестник  The Independent, показват данните от допитването, проведено сред служителите на лабораторията в края на 2017 година.

Според резултатите от допитването, само 26 % от участниците имат доверие на ръководството на лабораторията, която разследва обстоятелствата около отравянето на екс-полковника от ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия в Солсбъри.

19 % от респондентите считат, че работата в лабораторията върви успешно, а съгласие с това, че организацията мотивира достатъчно служителите си са изразили само 33 %.

Едва 22 % от запитаните са удовлетворени от работната заплата.

«Моралният дух на представителите на организацията на отбранителното ведомство пада така бързо, както и техният бюджет», отбелязва изданието.

«Тези демонстриращи тревога резултати показват, че дейността на тази водеща в света лаборатория се руши от отказа на правителството да инвестира в тази сфера», цитира изданието думите на депутата от Палатата на общините в британския парламент от Лейбъристката партия Стефани Пикок.

Представителите на управляващата Консервативна партия, свързани с министерството на отбраната, на свой ред обръщат внимание върху изявлението, направено на 15 март от главата на британското отбранително ведомство Кевин Уилямсън.

Той обеща да се окаже финансова подкрепа на научно-техническата лаборатория в Портън Даун, влагайки там 

«£48 млн [$67 млн] в новия Център за защита от химическо оръжие».

На 4 март 66-годишният Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания, и неговата 33-годишна дъщеря Юлия бяха подложени в Солсбъри, според версията на британската страна, на въздействието на бойното нервно-паралитично вещество.

Но ръководителят на лабораторията в Портън Даун Хари Ейткенхед заяви, че британските специалисти не са успели да установят произхода на веществото, с което са били отровени Скрипал.

Петя Паликрушева

 

 

 

 

Тагове: ; ;