«Смъртта на Литвиненко бе изгодна на Березовски»

"Смъртта на Литвиненко бе изгодна на Березовски"От ликвидирането на Александър Литвиненко най-много от всички бе заинтересован Борис Березовски, заяви съветникът на генералния прокурор на Русия Николай Атмониев по време на брифинг.

Според него, полоний-210, с който е бил отровен Литвиненко, се намирал в офиса на Березовски още преди пристигането в Британия на Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун.

Той добави, че изявленията на Лондон за съпричастността към убийството на Луговой и Ковтун са опровергани от прокуратурата на Хамбург и от руското следствие.

Ликвидирането на бившия сътрудник на ФСБ също е било изгодно за Великобритания, като начин за отстраняване на един от ключовите свидетели, който е можел да даде показания срещу Березовски, отбелязаха от ведомството.

По-рано генералният прокурор Юрий Чайка заяви, че МВР на Великобритания няколко месеца преди смъртта на Литвиненко е знаело за заплахата за неговата сигурност, но не е предприело никакви мерки.

«Антируската кампания …по повод отравянето на бившия офицер Скрипал и неговата дъщеря се развърта от британските власти по сценарий, аналогичен с този, който вече бе използван без доказателства по адрес на Русия по повод мнимото покушение над Борис Березовский в Лондон през 2003 година и по повод смъртта във Великобритания на Александър Литвиненко през ноември 2006 година», отбеляза заместникът на генералния прокурор на Русия Саак Карапетян.

Делото Литвиненко

Александр Литвиненко. Архивное фото

Литвиненко, който избяга във Великобритания, умря през ноември 2006 година скоро след получаването на британско гражданство.

Неговото състояние започна да се влошава след срещата с Луговой и Ковтун и съвместното пиене на чай.

След неговата смърт експертизата намери в организма на Литвиненко голямо количество радиоактивен полоний-210.

Основен заподозрян по британското дело Литвиненко е депутатът Луговой.

Той отрича обвиненията, а процесът по делото нарича «театрален фарс».

Москва нееднократно заявява, че наказателното дело е било политизирано, а процесът на разследване е бил непрозрачен.

Петя Паликрушева

 

 

 

Коментари:

Зареждане ...