Администрацията на Тръмп въведе нови санкции срещу седем руски бизнесмени и 17 високопоставени правителствени чиновници, опитвайки се да накаже близкия кръг на Путин за «намесата» в изборите през 2016 година, а също за «други актове на руска агресия», пише The New York Times.

Целта на санкциите е да се накажат някои от най-големите руски промишленици, които, както считат на Запад, печелят пари, благодарение на «все по-авторитарното управление на Путин».

Санкциите бяха въведени на фона на непонятния политически курс на администрацията на Тръмп по отношение на Русия: докато Тръмп призовава към подобряване на отношенията с Путин, конгресът и останалата администрация са за наказателни мерки.

Новите санкции, както отбелязва изданието, ще засегнат «олигарха» Олег Дерипаска, финансиста Сюлейман Керимов, генералния директор на  «Сургутнефтегаз» Владимир Богданов, бизнесмена Игор Ротенберг, бизнесмена Кирил Шамалов, депутата Андрей Скоча и главата на групата компании «Ренова» Виктор Векселберг.

Санкциите бяха въведени не толкова заради неотдавнашното покушение в Англия, но и, както се изрази високопоставен чиновник от администрацията на Тръмп, «в качеството си на отговор по цялата съвкупност…от все по-дръзките злонамерени действия на руското правителство по целия свят».

«Но най-важното — това е отговор на продължващите атаки на Русия с цел да разбие западните демокрации», подчерта той.

Според  The New York Times, подобни наказателни мерки ще бъдат «особено болезнени за режима на Путин», защото, макар «руските олигарси» главно да печелят парите си в Русия, много от тях имат зад граница немалко активи.

Санкциите се считат за един от най-добрите отговори за «агресивните стъпки на Путин», защото те не засягат останалото руско общество, пише в статията.

Санкционният списък само ще ускори влошаването на отношенията между Москва и Вашингтон, ако се отчита, че тази седмица Русия прогони 60 американски дипломати в отговор на аналогичните действия на САЩ, предприети след отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал.

Счита се, припомня изданието, че това покушение само е попълнило списъка от «агресивни стъпки на Путни», в които вече присъства «завземането» на Крим, «военното нахлуване» в Грузия, Сирия и в Украйна, подкрепата на президента на Сирия Башар Асад и «хакването» на изборите в САЩ и в Европа.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:https://www.nytimes.com/2018/04/06/us/politics/trump-sanctions-russia-putin-oligarchs.html

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ; ; ;