Новият лидер на френската социалистическа партия Оливие Фор снощи се показа много настъпателен спрямо президента на Франция Еманюел Макрон, предаде Франс прес. Това стана в реч на Фор пред делегатите на конгреса на Френската социалистическа партия в Обервилие.
«Девизът на Републиката е свобода, равенство, братство. Девизът й не е либерализъм, индивидуализъм, бонапартизъм», каза 49-годишният Фор, който преди два дни официално встъпи в длъжност като партиен лидер.
Той обеща, че социалистите няма да са нито популисти, нито такива, които ще се ограничат само да настояват за оставките на управляващите. Фор повтори, че ще води една наистина лява и действително реалистична политика.
Фор разкритикува политиката на правителството, като я нарече «класова политика», която е «поставила своята изобретателност в услуга на най-богатите». Той я нарече още «политика на разрушаването, защото управляващите са се захванали неуморно с публичния сектор».
Фор се обяви и срещу институционалната реформа, предложена от Макрон, а именно намаляване с 30 процента на депутатите и установяване на малък елемент на пропорционалност в парламентарните избори. Той определи тези реформи като «измама», която «ще отслаби всички контравласти».
Визирайки европейските избори догодина, Фор каза, че е евросоциалист. Той каза, че «има други проевропейци, които не са от ляво, и други леви сили, които не са наистина европейци, но със социалистите европейската левица се завръща».
Фор пледира за една Европа, «която защитава и инвестира», и добави, че европейците трябва «да престанат да бъдат полезните за глобализацията идиоти», БТА

Тагове: ; ; ;