Макрон

президент Еманюел Макрон в телефонен разговор с президента на САЩ Доналд Тръмп е осъдил химическите атаки в Сирия, се казва в съобщение, поместено на сайта на френския държавен глава, предаде ТАСС.
 

  «Президентът на Френската република решително осъди химическите атаки на 7 април срещу населението на Дума в Източна Гута», се казва в него. 
Двамата президенти са си разменили информация, която «потвърждава използването на химическо оръжие» и са настояли «всички виновни за това да бъдат установени».
Те се договорили за координиране на действията си в Съвета за сигурност на ООН, където днес ще се състоят две поредни заседания — едно по искане на Русия, и друго — по искане на редица западни страни начело със САЩ.
В изявление от Белия дом във Вашингтон, цитирано от Франс прес, се казва, че в телефонния си разговор двамата държавни глави са се обявили за «общ и силен отговор» и че държат режима в Дамаск за отговорен «за тези продължаващи нарушения на човешките права».
По преценка на американските власти в обкръжения от сирийските правителствени войски град Дума в Източна Гута е било използвано химическо оръжие, но САЩ все още уточняват подробности по атаката, съобщиха преди малко американски правителствени източници, цитирани от Ройтерс.
Преценката е била направена «с известна степен на увереност», заявиха източниците, които обаче се въздържаха да назоват виновника за химическата атака в събота, при която според медицински хуманитарни организации са били убити десетки хора в Дума.

Тагове: ; ;