Президентът на Франция Еманюуел Макрон проведе телефонен разговор с руския лидер Владимир Путин, по време на който той за пореден път го е призова да окаже натиск върху сирийския режим, съобщава  Le Figaro.

Президентът на Франция е подчертал, че е повече от нужно да се сложи край на военната ескалация в Сирия, за да се защити гражданското население, да се възобновят преговорите за политическите реформи и да се предотврати каквото и да било възраждане на терористичната организация Ислямска държава в региона.

«Той призова Русия в пълен обем да се възползва от своето влияние върху сирийския режим в тази връзка», се съобщава в прессъобщението на администрацията на френския президент.

Освен това, Еманюел Макрон изразил пожелание да се постигне постоянен диалог между Франция и Русия по време на предстоящите двустранни преговори, за да може «страните решително да се приближат към конкретно решение за Сирия».

По време на съвместната среща в Анкара лидерите на Русия, Турция и Иран решиха да увеличат своите усилия, за да реализират стабилност в Сирия, припомня   Le Figaro.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2018/04/06/97001-20180406FILWWW00131-syrie-macron-demande-a-poutine-de-faire-pression-sur-damas.php?redirect_premium

Тагове: ; ; ; ; ;