На бившия полковник от ГРУ Сергей Скрипал, осъден в Русия за шпионаж в полза на Великобритания, и на 33-годишната му дъщеря Юлия ще бъде предложена възможността да живеят в САЩ под нови имена.

Това се твърди в статията на  The Sunday Times,

авторите се позовават на високопоставен сътрудник на британското правителство.

В материала се съобщава, че сътрудниците от службата на британското външно разузнаване МИ-6 са обсъдили със своите колеги от ЦРУ въпроса за преселването на Скрипал от Обединеното Кралство, за да бъдат предпазени от нови покушения над живота им.

Британските власти са разгледали възможността екс-полковникът от ГРУ и неговата дъщеря да бъдат прехвърли в една от четирите други страни от англосаксонския свят (т.нар. Five Eyes countries — общност на «Петте очи»), с които Великобритания има партньорски отношения в областта на обмяната на разузнавателни данни — САЩ, Канада, Австралия или Нова Зеландия.

Но в резултат се спрели на първата от тях.

«Очевидното място на тяхното прехвърляне е Америка, защото най-малко вероятно е те да бъдат убити там. Там ще е по-лесно те да бъдат защитени под новите им имена», цитира изданието думите на своя източник от разузнавателните служби.

В материала се казва още, че Юлия и Сергей Скрипал не само са в съзнание, но и скоро ще започнат да оказват помощ на разследването на инцидент в Солсбъри.

В статията се твърди още, че Юлия Скрипал е отхвърлила предложението да бъде посетена от представител на консулството на Русия.

Вестникът нарича това «стъпката, която убедила британските чиновници, че тя може завинаги да се прехвърли на Запад».

Петя Паликрушева

 

 

 

 

 

Тагове: ; ; ; ; ; ; ; ;