Независимо от това, че в резултат на срещата в Анкара президентите на Русия, Турция и Иран направиха съвместно изявление, в което се говори за стремежите към «долгосрочна нормализация на обстановката в Сирия», техните думи по време на пресконференецията показват, че «всеки от тях преследва собствени цели», твърди Libération.

Президентът Ердоган нееднократно подчертава отсъствието, според него, на различия между ИДИЛ и представителите на Работническата партия на Кюрдистан.

Хасан Раухани иска да се предаде контролът над град Африн на сирийските въоръжени сили, а Владимир Путин «се похвали» с победата на Русия над ИДИЛ и другите терористични групировки в Сирия.

«Отчитайки неотдавнашните победи на земята, тримата президенти се стремят да ги превърнат в свои предимства», счита авторът на статията.

Журналистът обръща внимание върху успешният избор на време за срещата.

Благодарение на пряката военна подкрепа, Русия и Иран съвсем неотдавна позволиха на Башар Асад да възстанови контрола над въстаническия анклав в Източна Гута.

В същото време Турция успешно завърши настъплението в Африн, изтласкайки кюрдите от своите граници.

Във вторник Доналд Тръмп потвърди намерението си да изведе американските войски, разположени в Сирия, което, според изданието, би трябвало «да развърже ръцете» на Турция, Русия и Иран.

По такъв начин, независимо от неуспехите на мирните преговори в Астана, трите държава остават в Сирия не само като «стопани на положението», колкото като «eдинствените играчи в полето, изоставено от всички останали».

Освен обсъждането на сирийския въпрос, срещата в Анкара «стана удобен случай за лидерите на трите държави да застанат в единен фронт срещу Запада по други въпроси, предизвикващи търкания».

Турция демонстрира солидарност с Русия по делото Скрипал.

Путин подкрепи позицията на Турция по повод нейната интервенция в зоната, контролирана от кюрдите в северна Сирия.

Както отбелязва изданието, двустранното сътрудничество между Русия и Турция «непрестанно укрепва».

Путин, пристигнал в Анкара ден преди срещата, бе приет от президента Ердоган «с големи почести».

Двамата президенти заедно стартираха проекта за изграждане на първата турска АЕЦ, а също обявиха за «ускорената» доставка в Турция, която, както се подчертава, е член на НАТО — на руската зенитна ракетна система С-400.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник: http://www.liberation.fr/planete/2018/04/04/l-iran-la-turquie-et-la-russie-main-dans-la-main-face-a-l-occident_1641017

 

Тагове: ; ; ; ; ;