Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поканил своя руски колега Владимир Путин да проведат среща в Белия дом, но отношенията между Русия и САЩ понастоящем преживяват доста труден период, пише  La Vanguardia.

Изданието припомня, че неотдавна САЩ обявиха за персона нон грата 48 руски дипломати и 12 сътрудници от руското постоянно представителство към ООН в знак на солидарност с Великобритания, която обвинява Русия в съпричастност към отравянето на бившия руски двоен агент Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Русия приложи ответни мерки, прогонвайки от страната аналогичен брой американски дипломати и оттегляйки съгласието си за работа на Генералното консулство на САЩ в Санкт Петербург.

«Честно казано, такива нападки по адрес на Русия не помня, не мога да си припомня подобно крушение в руско-американските отношения», цитира изданието думите на посланика на Русия в САЩ Анатолий Антонов.

Според професора от Школата по мениджмънт в Барселона Хосеп Мария Сервери, настоящите отношения между Русия и САЩ за пореден път показват смяната на модела на лидерство на световно ниво — преход от «мащабни съглашения и силни демокрации към модела на силните лидери», които според него са Доналд Тръмп, Си Дзинпин и Владимир Путин.

Сервера твърди, че Европа, която е обкръжена от все повече конфликти, било то конфликти в Северна Африка, в Близкия Изток или дипломатическата криза с Русия, следва «да започна да осъзнава тази нова геополитическа ситуация».

Според експерта, Европа демонстрира «крещяща слабост по своите външни граници» и, макар тя да притежава едни от най-големите военни потенциали, не прибягва към тях по силата на «липса на яснота» в тази област.

Русия, която «винаги е била велика държава, сега начело със силен лидер се връща към неоимпериализма, който експертите наричат хибридна война, защото тя работи на всички фронтове, преди всичко в киберпространстовто», твърди Сервера.

Според него, именно Русия стои зад множеството конфликти, формирайки общественото мнение с помощта на създаването на фалшиви новини и използвайки други стратегии, «довеждайки западните общества до екстремизъм, за да отслаби тяхната политика», пише  La Vanguardia.

Превод и редакция: Петя Паликрушева

Източник:http://www.lavanguardia.com/economia/management/20180403/442155742995/como-afecta-europa-crisis-diplomatica-rusia.html

Тагове: ; ; ; ; ;