Българската църковна делегация пристигна в Йерусалим, откъдето се очаква да донесе Благодатния огън. Това става ясно от видео, публикувано на официалната страница на БПЦ в социалната мрежа Фейсбук.

Делегацията е водена от Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний. Във видеото той оповестява, че са пристигнали в Йерусалим.

«Очакваме с нетърпение да влезем в храма на Светото Възкресение, където да изчакаме в молитва слизането на Благодатния огън, от който да вземем и да донесем на нашите сънародници в България. Потокът е много голям и минаваме по обикновения ред. Ще изчакаме с търпение да влезем в храма“, заяви митрополит Антоний.

Българската църковна делегация замина за Божи гроб в ранни зори и се очаква да пристигне обратно в София около 19.00-20.00 часа. По станала вече традиция, превозът на светинята се осигурява с правителствен самолет.

Свещеници от цяла България ще дойдат на летището в София, ще вземат частица от благодатния огън, за да я занесат по всички епархии, а оттам и по енориите на църквата. Тази година се очаква от него да вземат за благословение и представители на Македонската православна църква, която официално поиска БПЦ да стане нейна църква-майка.

След пристигането си в София, огънят ще се съхранява в Синодния параклис до около 23.45 часа, когато с литийно шествие се донася в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ за Пасхалното богослужение. 

Канал 3

Тагове: ; ; ; ; ;