Лейбъристите настояват да се започне разследване спрямо министъра на външните работи на Обединеното Кралство Борис Джонсън.

Главата на Форис Офис е обвинен в това, че той е въвел в заблуждение обществеността, съобщавайки за руския произход на веществото, с което уж е отровен бившият агент на ГРУ Сергей Скрипал и неговата дъщеря Юлия.

Във Великобритания расте недоверието към правителството като цяло във връзка с изявлението за «руската следа» в делото Скрипал.

Според експерти, всичко това може да погребе кариерата на Джонсън, а също тази на премиера Тереза Мей.

Както по-рано съобщиха британските СМИ, Лейбъристката партия на Великобритания настоява да се разследва изявлението на министъра на външните работи Борис Джонсън за руския произход на нервно-паралитичния газ «Новичок»  (А-234), който уж е използван в Солсбъри на 4 март 2018 година.

На 3 април 2018 година директорът на британската секретна военна лаборатория «Портън Даун» Хари Ейткенхед заяви, че неговите специалисти не са успели да определят старана, в която е било изготвено отровното вещество.

Но по-рано Борис Джонсън, позовавайки се на аналитици от същата лаборатория, в интервю за немската радиокомпания Deutsche Welle твърдеше, че веществото е било произведено точно в Русия.

Сега главната опозиционна партия в страната настоява да се призове министърът към отговор и да се изясни,

лъгал ли е той пред камерата.

Според лидера на лейбъристите Джеръми Корбин, Джонсън вече «се е насадил в локвата» и ще трябва да даде обяснения.

«Министърът на външните работи трябва да отговори на сериозни въпроси: не е ли въвел той в заблуждение обществеността», заяви лорд-председателят на Съвета в паралелното правителството на Великобритания Джон Трикет.

News Front

Тагове: ; ; ; ; ; ;