6 април 2018-Нюз Фронт.

Конвенцията за химическите оръжия е споразумение за контрол над въоръжаването, с което се забранява производството, натрупването и използването на химическо оръжие. Пълното ѝ име е Конвенция за забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване. Конвенцията е приета от Конференцията по разоръжаване в Женева на 3 септември 1992 г., одобрена е от Общото събрание на ООН с резолюция А/47/39 от 30 ноември 1992 г., открита е за подписване в Париж на 13 януари 1993 г. и е влязла в сила на 29 април 1997 г. Конвенцията е подписана от Република България на 13 януари 1993 г. и е ратифицирана на 29 юни 1994 г.[1][2]

Основното задължение на Конвенцията, налагано на членовете ѝ е забраната за производството и употребата на химическо оръжие, както и унищожаването на всичките съществуващи запаси. Всички дейности, свързани с унищожаването му, се контролират от Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО). До юли 2010 г. са унищожени около 60% от всички натрупани химически оръжия.

 

В абсолютно нарушение на Конвенцията за  забрана на разработването, производството, натрупването и употребата на химическо оръжие и за неговото унищожаване, САЩ издава и публикува книгата на Вил Мирзаянов » Държавни тайни: руската програма за химическо оръжие отвътре».

 

Самата публикация на книгата на Вил Мирзаянов в САЩ е грубо нарушение на Конвенцията за забрана на химическото оръжие.

Вил Мирзаянов представя в книгата си издадена в САЩ формулите, необходими за създаването на отравящото бойно вещество станало известно сред западните медии като «Новичок» във връзка със създадения от Великобритания международен дипломатически скандал по «делото Скрипал».

Само за сравнение: формулата на американската Coca-Cola се държи в пълна секретност, а тук става въпрос за публикувана, обнародвана химическа формула на опасно бойно химическо вещество.

 

Първия член от Конвенцията казва, че всяка страна- участник в Конвенцията се задължава никога и при никакви обстоятелства да не разработва, произвежда, придобива, събира, предава директно или косвено химическо оръжие на когото и да било.

А публикацията на подобен материал, при това в свободен достъп, и забележете в САЩ, свидетелства, че става дума за предаване на знания за химическо оръжие, което си е косвено предаване на химическо оръжие.

С каква цел правителството на САЩ публикува тази книга с формулата на бойно вещество? Как авторът на книгата, който към днешна дата живее в САЩ в огромно имении на стойност около 1 милион долара, се е сдобил със средства за покупката на такова елитно жилище, ако разполага със скромна преподавателска заплата?

Каква е връзката между тези два момента?

 

( Вил Мирзаянов, от имението си в САЩ)

 

Инструкцията на Хилари Клинтън да се мълчи за «Новичок» и за книгата на Вил Мирзаянов

Според изтичане на информация от WikiLeaks, след публикацията на книгата на Вил Мирзаянов, САЩ и Великобритания активно подтискат международните дискусии по книгата и по самото нервно-паралитично вещество » Новичок»

Става известно, че още през април 2009 година Хилари Клинтън съставя инструкция за членовете на делегацията на Държавния департамент на САЩ, която тогава се готви за заседанието » Групите на Австралия», за всеки случай, ако по време на преговорите се повдигне темата за нервно-паралитичното вещество «Новичок» или стане въпрос за книгата на Вил Мирзаянов.

 

Появата на инструкцията не е случайно. След публикацията на книгата на Вил Мирзаянов специалисти от редица страну, работещи по проблематиката за химическото оръжие, в това число и в рамките на ОЗХО, са задавали неудобни въпроси на американците по тази тема.

 

  1. По възможност да се избягва каквото и да било предметно обсъждане на книгата на Вил Мирзаянов(avoid any substantive discussion of the Mirazayanov book «State Secrets: An Insider’s View of the Russian Chemical Weapons Program» or so-called «Fourth Generation Agents»).

  2. Да се докладва за всеки случай на възникване на разговор свързан с книгата (report any instances in which the book is raised).

  3. Да не се започват и провокират разговори за книгата или ако възникнат такива, да не се говори по съшество(not start or provoke conversations about the book or engage substantively if it comes up in conversation).

  4. Да се изразява неосведоменост въобще по темата(express a lack of familiarity with the issue).

  5.  Внимателно да се препятства предметното обсъждане на тази тема, като се предлага този въпрос да се остави на експертите(quietly discourage substantive discussions by suggesting that the issue is «best left to experts in capitals»).

 

И тази инструкция на Държавния департамент на САЩ учи експертите по подобни вещества, които естетсвено знаят за книгата и за същността на проблематиката.

 

Това случайни съвпадения ли са? Едва ли, можем даже да си представим до каква степен «делото Скрипал» се явява координирана и планирана съвместна спецоперация инициирана от САЩ и Великобритания, насочена срещу Русия.

 

 

 

 

Ася Иванова-Зуан

Българска редакция News Front.

Тагове: ; ; ; ; ; ; ;