Бившият ръководител на правителството на Каталуния Карлес Пучдемон напусна затвора в северния германски град Ноймюнстер след плащане на гаранция от 75 000 евро, предадоха световните агенции.
Пучдемон бе задържан на 25 март на германската граница с Дания на път за Белгия, където се укриваше от октомври.

Пред стените на затвора Пучдемон бе посрещнат от привърженици и журналисти. Той благодари на всички за солидарността и подкрепата, включително на немски.

«Призовавам да бъдат освободени всичките ми колеги, които се намират в испански затвори. За Европа е позор да има политически затворници», заяви 55-годишният Пучдемон, имайки предвид задържаните в Испания каталунски сепаратисти.
По думите му «борбата засяга всички европейски граждани».

«От години искахме диалог с испанските власти, а получихме единствено репресивен отговор. Дойде време да се занимаваме с политика, а не с оправдания», заяви той.

Испанските власти издирват Пучдемон за бунт и злоупотреба с държавни средства при организирането на неразрешен референдум миналата година за независимост на Каталуния от Испания. Мадрид иска екстрадицията му с европейска заповед за задържане.

Вчера Висшият регионален съд в град Шлезвиг постанови, че Пучдемон може да бъде пуснат под гаранция от 75 000 евро, но искането на Испания за екстрадицията му продължава да се проучва. Съдът отхвърли испанското обвинение в подстрекателство към бунт, но продължава да разглежда обвинението в злоупотреба с държавни средства, БТА

Тагове: ; ; ;