Над 12 хиляди човека и над 120 единици техника, в това число най-новите образци оръжие, ще преминат на 9 май по Червения площад на парада в чест на 73-та годишнина от Победата.

Това съобщи главнокомандващият Сухопътните сили на Русия Олег Салюков.
«Тази година броят на участниците е увеличен до 12.5 хиляди човека», сподели той.

Военният уточни, че в колоната от 33 парадни части влизат действащи военни, курсанти, възпитаници на военните училища, представители на други силови ведомства.

За втори път в парада ще вземат участие възпитаници на «Юнармия», ще шества също женският отбор по биатлон от няколко военни ВУЗ-а.

Тренировките на пешите и механизирани колони в подмосковния Алабин започнаха на 28 март, от 9 април към тренировките ще се включи авиацията на ВКС.

«Само в Алабин ще проведем 12 тренировки.

Нощните тренировки на Червения площад ще се проведат на 26 април и 3 май, генералната репетиция на военния парад на Червения площад — на 6 май», съобщи военният.

В механизираната колона са представени над 120 единици техника, в това число бронираните автомобили
«Тигър», бронетранспортьорите (БТР) «Ракушка», бойните машини за пехотата БМП-3, гаубиците «Мста-С», комплексите за ПВО «Бук-М2» и «Панцир-С1», оперативно-тактическите ракетни комплекси «Искандер-М» и стратегическите «Ярс».

Ще преминат и перспективните образци въоръжение: танковете  «Армата», БМП «Курганец» и БТР «Бумеранг», гаубиците «Коалиция-СВ», арктическият вариант на комплекса «ТорМ2ДТ».

За първи път ще бъдат показани бойните машини за поддръжка на танкове «Терминатор», уточни Салюков.

Над столицата на Русия на 9 май ще прелетят 73 самолета и вертолета, техният брой традиционно съответства на годините от Победата.

Над Червения площад ще преминат стратегическите ракетоносци  Ту-160 и Ту-95МС, далечните бомбардировачи Ту-22М3, самолетите-танкери Ил-78, военно-транспортните самолети  Ан-124 и Ил-76МД, изтребителите Су-35С, Су-30СМ, МиГ-29, МиГ-31, фронтовите бомбардировачи Су-34 и Су-24М, щурмовите самолети Су-25, вертолетите Ми-26, Ми-8, Ми-28Н, Ка-52 и Ми-24П.

Ще бъдат използвани осем летища в  Московска, Тверска, Брянска, Саратовска, Калужска, Воронежска, Липецка и Нижегородска области.

Петя Паликрушева

 

Тагове: ; ; ; ;